JU Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva sve građane, tvrtke i institucije da se u subotu, 24. ožujka 2018. godine uključe u globalnu akciju „Sat za planet Zemlju" i simboličko ugase svjetla na jedan sat, od 20:30 do 21:30 sati te razmisle što za njih znači priroda, koja je ključna uloga bioraznolikosti i kako je mogu zaštititi i živjeti u skladu s prirodom.

 

Cilj akcije „Sat za planet Zemlju“ je da se jednim takvim vizualnim efektom podsjeti na važnost svakodnevnog djelovanja i upozori na štetnost klimatskih promjena te na nužnost brige o ekološkom otisku svakog pojedinca kako bismo očuvali naš (jedini) planet a ne ušteda električne energije u tom jednom satu isključivanja.

Sat za planet Zemlju ove će se godine usredotočiti na djelovanje u smjeru biološke raznolikosti i prirode, budući da se globalna biološka raznolikost smanjuje zastrašujućom brzinom a biološka raznolikost je temelj našeg živog planeta. Kroz slogan 'Connect2Earth' (poveži se sa Zemljom) ovogodišnji Sat za planet Zemlju ističe najvažnije probleme zaštite okoliša. U Hrvatskoj pažnje će biti usmjerena na povezanost bioraznolikosti i klimatskih promjena.

Simboličnom gestom gašenja rasvjete na jedan sat ne rješava se problem klimatskih promjena i neodgovornog upravljanja prirodnim resursima, ali se zasigurno potiče na kolektivno promišljanje na koji način možemo spriječiti sve učestalije štete uzrokovane ekstremnim vremenskim pojavama, poput velikih požara, poplava, erozija zemljišta, oluja i valova tropskih vrućina. Nastanak takvih pojava uzrokovan je klimatskim promjenama i povećanjem temperature na Zemlji.

Akciju Sat za planet Zemlju pokreno je World Wide Fund for Nature – Svjetski fond za prirodu, u Sydneyu kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. Hrvatska se pridružila akciji 2009. godine. Iz godine u godinu i dalje raste broj gradova koji se uključuju u Inicijativu. Prošle godine na području Zagrebačke županije akciji su se pridružili gradovi Ivanić-Grad, Samobor, Velika Gorica i Zaprešić te Općina Križ.