U područnoj školi OŠ „Stjepan Radić“ u Lupoglavu  održana je u petak 1. veljače 2019. godine međuopćinska razina smotre LiDraNo. Smotra je to literarnog, dramskog, scenskog i novinarskog stvaralaštva u kojoj svake godine sudjeluju učenici osnovnih škola s područja Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice. Na smotru je ove godine prispjelo deset literarnih i sedam novinarskih radova te je izvedeno devet pojedinačnih i skupnih dramsko-scenskih nastupa, a odabrano je povjerenstvo imalo zadatak izabrati najbolje.

U sklopu privremenog preseljenja svog ureda u Zagrebačku županiju, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je danas Općinu Brckovljani, odnosno Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jadanec - Ćutura koje je vlasnik jedne od najuspješnijih hrvatskih malih sirana – Sirane Kusanovec. Članovi dviju obitelji, Zadravec i Ćutura koji, već u trećoj generaciji nastavljaju tradiciju proizvodnje sireva, upoznali su predsjednicu Grabar Kitarović s poslovanjem sirane, ali i tehnologijom proizvodnje sira te se je i sama predsjednica na trenutak okušala u poslu odvajanja sirutke od sira.

U pratniji predsjednice bio je i predsjedničin domaćin u Zagrebačkoj županiji, župan Stjepan Kožić, a u ime Općine Brckovljani na posjetu predsjednici zahvalio je načelnik Općine Željko Funtek.

                                                                                                                                                             N.H.M.

kolinda1.JPG kolinda10.JPG kolinda11.JPG kolinda12.JPG kolinda2.JPG kolinda3.JPG kolinda4.JPG kolinda5.JPG kolinda6.JPG kolinda7.JPG kolinda8.JPG kolinda9.JPG

Kao što je i običaj kod pravih vinogradara, članovi Udruge vinara i vinogradara Općine Brckovljani proslavili su blagdan sv. Vinka i obavili prvu rezidbu vinove loze na sam blagdan ovog sveca koji se slavi 22. siječnja. Poslužilo ih je pri tom i vrijeme pa je uz vatru, na kojoj su se pekli špek i kobasice te kuhalo vino, i uz svirku i pjesmu svih okupljenih, predvođenu domaćim „Breza bendom“, lagani snježak stvorio idiličnu sliku u vinogradu gazde Mirka Meliša na Štakorovečkom bregu.

Prva tri lucna orezao je, kao simbol početka ovogodišnjih radova u vinogradu, kako to i tradicija nalaže sam gazda Mirko, a ceremonijal rezidbe predvodio je predsjednik Udruge vinogradara Željko Panian. Obojica su okupljene vinogradare podsjetili na njihove obveze i radove koje je tijekom godine potrebno obaviti u vinogradu i podrumu, a ovi su deklarativno prihvatili obveze. Sve ostalo, komentiralo se dalje uz čašicu dobroga vina, ovisi o dragome Bogu i o tome kakvu će dati godinu. A tako loša ne može biti, da se i sljedeće godine ponovo ne proslavi prvi kalendarski vinski svetac – sv Vincek.  N.H.M.

vin-brcko1.JPG vin-brcko2.JPG vin-brcko3.JPG vin-brcko4.JPG vin-brcko5.JPG vin-brcko6.JPG