Dan Župe bl. Augustina Kažotića zaštitnika obilježava se 3. kolovoza,  kada je služena blagdanska misa u Crkvi koja nosi ime zaštitnika. No pučka svetkovina organizirana je ove godine  u subotu 5. kolovoza, tako je župnik vlč. Mirko Brlić služio misu i tog dana u blagdanskom ozračju.  Mislim je slavljem   započelo ovogodišnje  „Antunovo“ – tradicionalna lupoglavska svetkovina koja je obnovljena unatrag deset godina, u organizaciji   tamošnjeg Kulturno-  umjetničkog društva „Ogranak Seljačke sloge Lupoglav“.

Tog je dana cijela Hrvatska obilježavala Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, čemu je vlč. Brlić posvetio dio propovijedi,  ističući zahvalnost svim braniteljima te vječni spomen onima koji su za oslobođenje Domovine položili živote. Bila je to misa posvećena bl. Augustinu i misa zahvalnosti braniteljima za Dan slobode. Taj je dan   obilježen dostojanstveno i svečano u nazočnosti mnogih vjernika te članova kulturno-umjetničkih društava,  koji su odjeveni  u narodno ruho pridonijeli takvom ozračju. Jednako svečan bio je i mimohod brojnih sudionika svetkovine,  koji su prošli put od lupoglavske crkve do vatrogasnoga doma. Tamo je priređen bogat program narodnog stvaralaštva, plesova i glazbe. Pred okupljenim mnoštvom nastupile su mlađe grupe KUD-a „Ogranak  Seljačke sloge Lupoglav“. Posebno zanimanje osjetilo se za nastup gostujućih članova  Ansambla „Romanasul“ iz rumunjskog grada Zadareni, koji su ovdje  boravili ovom svečanom prigodom uzvraćajući posjetu domaćinima. Dvije skupine ovog Ansambla izvele su svoje tradicionalne plesove i pjesme ne posustajući u dinamičnim plesnim koracima unatoč visoke temperature zraka. Članovi obližnjeg KUD-a August Cesarec iz Brckovljana također su pjesmama uveličali lupoglavsko slavlje. Tradicionalne međimurske plesove izveli su članovi  KUD-a Strahoninec iz istoimenog mjesta,  koji također surađuju s domaćim Društvom. Lupoglavski vatrogasci  odmjeravali su snage u tradicionalnim igrama potežući konop, bacajući kugle i trčeći u vrećama.

Tako je svečano i zabavno održano  deseto obilježavanje ovog blagdana na zadovoljstvo gostiju i domaćina, uz prijateljsko druženje  u kojem su sudjelovali i predstavnici Općine – predsjednik Vijeća Božo Graberec i načelnik Željko Funtek. Organizatori svečanosti zahvalili su svojoj Općini Brckovljani na potpori, a vatrogascima, lovcima i drugim udrugama na suradnji u obilježavanja „Augustinova“.

NK

August1.jpg August10.jpg August2.jpg August3.jpg August4.jpg August5.jpg August6.jpg August7.jpg August8.jpg August9.jpg