Zaposlenici i korisnici Centra za smještaj i rehabilitaciju Stančić  28. rujna obilježili su  62 godine djelovanja  ove ustanove  u kojoj skrbe za 400  osoba  s posebnim potrebama i djece s poteškoćama u razvoju.

Ravnateljica Centra Sanjica Grbavac  brojne je uzvanike upoznala s  razvojnim putem, sadašnjim ustrojem i djelatnostima te uslugama koje obavljaju zaposlenici Centra. Također je naglasila potrebu za dodatnim prostorima, opremom a tako i stručnim zaposlenicima uslijed  sve većih potreba za smještaj i vanjske usluge ovog Centra.

Deinstitucionalizacija  djelatnosti jedan je od najznačajnijih ciljeva koji postižu. Osim prostora u sjedištu Centra u Stančiću  korisnici borave u više od 40 jedinica organiziranog stanovanja na području Dugog Sela, Vrbovca i Zagreba. Ravnateljica Grbavac naglasila je značaj dnevnih centara u kojima potrebne usluge dobivaju djeca koja žive u svojim obiteljima, a to je značajno za prevenciju institucionalizacije. Potrebne usluge koriste i osobe u udomiteljskim obiteljima. Za sve njih organiziraju terapijsku pomoć,  mnoge kreativne i radne aktivnosti, izlete i ljetovanja. U Centru planiraju niz projekata, natječu se za potrebna sredstva  te nastoje senzibilizirati zajednicu za život s osobama kojima je potrebna pomoć.

 Istovremeno je upućena zahvala svima koji pridonose unapređenju ove djelatnosti: Općini Brckovljani, Gradu Dugom Selu, Zagrebačkoj županiji, Gradu Zagrebu i drugima. Riječi potpore  djelatnicima i korisnicima Centra uputio je dugoselski gradonačelnik Nenad Panian koji u  okviru svoje profesije skrbi  o dentalnom zdravlju korisnika.  Za njega su korisnici izradili prigodnu majicu s nazivom predstojeće manifestacije u Dugom Selu. Zahvalu je primila i voditeljica Ispostave Doma zdravlja u Dugom Selu,  dr. Sunčana Žuteković,  za suradnju na području zdravstvene zaštite. Također su zahvalili Centru za socijalnu skrb i brojnim suradnicima.  Zamjenica župana Zagrebačke Županija Nadica  Žužić, impresionirana obimom i kvalitetom usluga  za humaniji život osoba s poteškoćama, naglasila je kako Centar zaslužuje svu potporu Županije u toj djelatnosti. Daljnju potporu najavila je i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika M. Bandića – Višnja Fortuna, budući da Centar skrbi i o korisnicima s području Zagreba. 

Svečanom tonu  ovog skupa pridonijele su učenice iz OŠ Stjepana Radić koje su otpjevale  himnu i Stjepan Vidović, korisnik Centra koji je otpjevao dvije popevke.  U prostorima Centra postavljena je izložba radova koje su izradili korisnici  u svojim radionicama. Nakon obilaska Centra sudionici skupa zadržali su se na zajedničkom ručku.

NK

Stancic1.jpg Stancic11.jpg Stancic3.jpg Stancic4.jpg Stancic5.jpg Stancic6.jpg Stancic8.jpg Stancic9.jpg