Tulum s(l)ova jedno je od omiljenih događanja u školi OŠ „Stjepan Radić“ u Božjakovini. Pročitajte kako je događanje proteklo u njihovoj školskoj knjižnici.

 

Puni inspiracije i entuzijazma održali smo još jedan Tulum s(l)ova u školskoj knjižnici! Okupili smo se u petak, 27. listopada u 19 sati i družili se sve do 22:30. Bila su to 3 i pol sata ispunjena kreativnošću, glazbom i knjigama. Tulum s(l)ova jedno je od omiljenih događanja u našoj školi koji organiziramo treću godinu za redom. Riječ je o noćnom čitateljskom susretu, dijelu nacionalnog projekta za poticanje čitanja osmišljenom uz potporu Hrvatske udruge školskih knjižničara i Hrvatske mreže školskih knjižničara. U želji da učenicima približimo čitanje i uklopimo ga u događanje koje povezuju sa zabavom i užitkom, zajednički smo osmislili večernje druženje uz glazbu, ples, medije i, naravno, čitanje.

Ove je godine, uz knjižničarke Ivanu Kosko i Ivanu Budimčić, na Tulumu sudjelovala učiteljica hrvatskog jezika Manuela Jadanec. Na druženju je sudjelovalo 11 učenika 7. i 8. razreda, a imali smo i dva mala gosta, predškolca. Svi su donijeli svoje dekice, jastuke i svjetiljke za čitanje, a našlo se i puno grickalica i peciva koje su kao i uvijek pripremili brižni roditelji. Službeni početak u 19 sati obilježen je donošenjem odluka o tome kakvi želimo biti jedni prema drugima tijekom večeri. Učenici su donijeli odluke da će biti pristojni jedni prema drugima i prema voditeljima, da će čuvati knjižnicu i sve u njoj, da neće upadati u riječ i da se neće rugati jedni drugima te da će poštovati pravila. Uslijedile su dvije kreativne radionice. Na prvoj su se izrađivali plakati s citatima poznatih književnika koji opisuju vrijednost i snagu glazbe, a na drugoj su se izrađivale krinoline. Jedna od učenica bila je model za pravu krinolinu. Zbilja je izgledala kao da je došla iz nekog drugog vremena.

U 20:30 ugasili smo svjetla i krenuli s najsvečanijim dijelom večeri - ceremonijalnim čitanjem. Na velikom je ekranu pucketala vatrica kao kulisa, a upalili smo i nekoliko lučica. Učenici su vrlo uzbuđeno objašnjavali zašto su odabrali svoje ulomke i pjesme i mnogi su od njih iznenadili svojim zrelim odabirom. Pokazali su strpljenje, smisao za humor i oduševljeno su pljeskali na kraju svakog čitanja. Poslije čitanja dovršavali smo plakate i plesali, a potom smo stupili u kontakt s Osnovnom školom Ante Starčevića iz Lepoglave. U opuštenom smo razgovoru razmijenili informacije o svojim školama i njihovim osobitostima, opisali naše kreativne radionice i planove za nastavak večeri. Jedni smo drugima pročitali stihove koji su nas se dojmili te večeri i uz smijeh i mahanje poželjeli veseo nastavak tulumarenja. Posljednja radionica na našem Tulumu bila je Glazbena slušaonica i ples. Za skype susret i Glazbenu slušaonicu prvi smo put upotrijebili veliku, novu, pametnu ploču. Oduševljeni smo njezinim mogućnostima i planiramo je uklopiti i u buduće zajedničke projekte. Na njoj smo pogledali i crtani film Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea. Na kraju druženja učenici su ispunili anketne listiće koji su bili puni lijepih dojmova sa susreta. Sigurno ćemo se na Tulumu s(l)ova družiti i sljedeće godine.

                                                                                                                                                                                                                                                                     OŠ Stjepan Radić Božjakovina

 

oš_stjepan_radić_tulum_slova_1.jpg oš_stjepan_radić_tulum_slova_2.jpg oš_stjepan_radić_tulum_slova_3.jpg oš_stjepan_radić_tulum_slova_4.jpg