Vatrogasna zajednica Općine Brckovljani obilježila je, 18. studenoga, svečanom sjednicom održanom u Vatrogasnom domu u Lupoglavu, dvadesetu obljetnicu svoga rada. Sjednicom je predsjedao predsjednik Zajednice Dražen Kutica, a o radu zajednice u proteklih 20 godina govorio je tajnik Zajednice Miroslav Šladarec. Sjednici su nazočili i brojni gosti iz drugih zajednica i DVD-a, a među njima i načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek, predsjednik Općinskog vijeća Brckovljana Božo Graberec, potpredsjednik VZ Zagrebačke županije Stjepan Povrlišek te trojica osnivača Zajednice Željko Rusan, Stjepan Badžek i Stjepan Remenar.

 

Šladarec je naglasio kako je do stvaranjem VZO Brckovljani došlo razilaskom VZO Dugo Selo koja se podijelila na tri zajednice. U inicijativnom odboru bili su Rudolf Galovec kao predsjednik, te čIanovi: Marijan Đurinec, Stjepan Baček, Željko Rusan, Goran Nađ, Marijan Geceg, Vladimir Švedi i Stjepan Remenar. Osnivačka skupština održana je 1. veljače 1997. godine.

Rad je započeo okupljanjem pet vatrogasnih društava: Brckovljani, Gračec, Hrebinec, Prečec, te Stančić-Štakorovec. Sedmog Iipnja 1997. vatrogasnoj zajednici pristupa DVD Lupoglav, a 26. ožujka 1999. i DVD Tedrovec, tako da u 1999. godini vatrogasna zajednica okuplja sedam vatrogasnih društava sa 302 člana. U međuvremenu DVD Stančić-Štakorovec je prestao s radom tako da danas Zajednica broji šest društava i ima respektabilan broj stručnog vatrogasnog kadra. Šladarec je s ponosom istaknuo i kako trećinu današnjeg članstva čine mladi s kojima se radi na različitim osposobljavanjima, od onog za vatrogasca do specijalističkih osposobljavanja za pojedine djelatnosti. U vlasništvu Zajednice, odnosno DVD-a u njezinu članstvu, je ukupno 14 vozila i oprema koja zadovoljava trenutačne potrebe, ali bi uskoro trebalo razmišljati o njezinom obnavljanju zbog starosti – rekao je Šladarec, dodajući kako Općina Brckovljani, iz čijeg proračuna stiže najveći dio novca za financiranje zajednice, uredno izvršava svoje obveze. Drugi glavni izvor financiranja je proračun Zagrebačke županije.

Načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek izrazio je zadovoljstvo suradnjom s vatrogascima, rekavši da je ponosan na njih te da su mu oni desna ruka u svim poslovima, a Općina se uvijek može osloniti na svoje vatrogasce. Funtek je obećao i daljnju potporu Općine vatrogascima te istaknuo kako nije pošteno da vatrogasci plaćaju PDV, prilikom kupnje svoje opreme, a upravo to je trenutačno slučaj u Hrvatskoj koji isti ti vatrogasci svakog ljeta spašavaju.

Potpredsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Povrlišek također je pohvalio rad Vatrogasne zajednice Općine Brckovljani.

Na koncu svečanosti, predsjednik i tajnik Zajednice, Kutica i Šladarec, dodijelili su priznanja zaslužnima za pomoć u radu Zajednice.         Nenad Haleuš Mali

vzo brckovljani vzo brckovljani1 vzo brckovljani2 vzo brckovljani3 vzo brckovljani4 vzo brckovljani5 vzo brckovljani6 vzo brckovljani 8