U Sirani Kusanovec, na OPG-u Jadanec Čutura, 22. veljače je održan Dan otvorenih vrata“ ZG sireka“, robne marke tradicionalnog friškog kravljeg sira kakav proizvodi desetak malih proizvođača s područja Zagreabačke županije, a koji se plasira uglavnom na zagrebačke tržnice. Dan otvorenih vrata organizirala je Udruga malih sirara Grada Zagreba“ ZG sirek“, a s proizvodnjom ovog specifičnog proizvoda nazočne je upoznala suvlasnica Sirane Kusanovec Romina Zadravec.

Riječ je, kako se čulo, o provjereno svježem prehrambenom proizvodu čija zdravstvenu ispravnost i kvaliteta se neprekidno kontroliraju i zajamčeni su kroz program certificiranja. ZG sirek je autohtoni zagrebački proizvod proizveden od kravljeg mlijeka, a proizvode ga isključivo stručno educirani sirari. ZG sirek se proizvodi po recepturi staroj pet stoljeća i iznimno je zdrav proizvod.

Romina Zadravec pohvalila se i brojnim nagradama koje je za ovu, ali i za druge vrste sira i drugih mljiječnih proizvoda koje proizvodi, dobila u zemlji i inozemstvu, posebno istaknuvši osvojeno prvo mjesto za Kusanovečk kuhani sir koju je dobila na 12. međunarodnoj izložbi u Austrijskom Tirolu. Sve mliječne proizvode u Sirani Kusanovec, odnosno na obiteljskom gospodarstvu Jadanec Čutura, pripravljaju od vlastitog mlijeka koje dobivaju od 25 krava koje imaju u staji, a njihovo imanje nezaobilazno je mjesto Puteva sira Zagrebačke županije.

                                                                                                                                                                                                                       Nenad Haleuš Mali

sir_romina_1.JPG sir_romina_2.JPG sir_romina_3.JPG sir_romina_4.JPG sir_romina_5.JPG