Kada ste zadnji put dobili razglednicu? Ako Vas krajem ožujka u poštanskom sandučiću dočeka razglednica s posebnom porukom osnovnoškolaca iz Božjakovine, nemojte se začuditi. Naprotiv, pošaljite im svoj odgovor.

 

Razglednica, poruka i odgovor dio su međunarodnog Erasmus + projekta pod nazivom p.s. Pokreni solidarnost. Projekt u Hrvatskoj prevodi Centar za mirovne studije u Zagrebu, a osim Osnovne škole „Stjepan Radić” iz Božjakovine, u projektu sudjeluje još 13 škola iz Republike Hrvatske. Međutim, osnovnoškolci iz Božjakovine i Hrvatske samo su dio ovog međunarodnog projekta koji se provodi i u Francuskoj, Španjolskoj i Poljskoj.

Projekt „p.s. Pokreni solidarnost“ temelji se na vrlo jednostavnoj zamisli – poruke u boci. Na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, 21. ožujka , djeca i tinejdžeri diljem Europe šalju razglednice nasumično odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice. Na razglednicama se nalaze fotografije koje govore o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje, a koje su rad fotografa i fotografkinja iz Francuske, Poljske, Španjolske i Hrvatske. Osim fotografije, na razglednici se nalazi poruka solidarnosti koju su učenici osmislili na radionici pisanja kojoj je prethodila analiza fotografije s društvenom tematikom. Radionice su se s učenicima provodile tijekom veljače i ožujka. Fotografije su odabrane s ciljem podizanja svijesti o različitostima u našem društvu između mladih i primatelja razglednica. Jedan od ciljeva potaknuti je mlade na raspravu o različitosti i diskriminaciji te na razmišljanje o vlastitim predrasudama i pogledima na mlade, obitelj, siromaštvo, izbjeglice, prava djece i još puno toga. Više o samom projektu i sudionicima možete saznati na službenoj stanici projekta (http://www.fraternity-card.eu/).

Danas je možda više no ikada nužno raditi s djecom na naglašavanju vrijednosti tolerancije i poštovanja koje osobu čine odgovornim građaninom. Poruke dvadesetak šestaša iz Božjakovine poruke su koje bismo svi zajedno trebali upamtiti kako bi svijet postao bolje mjesto za život, bez obzira na nacionalnost, boju kože, spol i ostalo. Voditeljice projekta školska knjižničarka Ivana Kosko i učiteljica hrvatskoga jezika Manuela Jadanec pozivaju vas da promislite i odgovorite na poruke osnovnoškolaca koji žele promijeniti danas za bolje sutra.

Učenici su nam rekli:

„Projekt mi se jako svidio jer me potaknuo da poštujem i pomažem osobama u potrebi. Naučio me da ne cijenim ljude po njihovom izgledu i novčanom stanju. Naučio me da i ja mogu učiniti sitnicu, da ih i ja mogu usrećiti i da će to njima značiti. Htjela bih da svi šestaši sudjeluju u ovom projektu da i njih potakne da poštuju i pomažu osobe u potrebi.“

                                                                                                                                                                                                                 Marta

 

„Meni se ovo jako svidjelo jer je poučno. Ovo bih preporučila i drugima jer se iz ovoga može nešto naučiti. Ja sam naučila da starijima treba pomoći. Naučila sam da bi bilo lijepo pomoći beskućniku ako naiđem na njega jer bi njemu i 5 kuna bilo puno, a i ja bih se bolje osjećala znajući da sam nekome pomogla.“

                                                                                                                                                                                                                   Monika

OŠ "Stjepan Radić" Božjakovina

 

solidarnost1.jpg solidarnost2.jpg solidarnost3.jpg solidarnost4.jpg solidarnost5.jpg solidarnost6.jpg solidarnost7.png