Vijećnici su razmotrili i prihvatili izvješće o primjeni agrotehnički mjera za prošlu godinu, koje obuhvaćaju obradu poljoprivrednog zemljišta, sprečavanje zakorovljenosti, suzbijanje biljnih bolesti te niz mjera za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina sukladno zakonskim propisima.

Područje općine pokriveno je obradivim površinama te se aktivnim mjerama sprečava njihovo zapuštanje. Vlasnici će tako putem web-stanice i oglasa biti obaviješteni o obvezi održavanja svojih zemljišta. U suprotnom moguće su kazne, kako stoji u prihvaćenom zaključku o primjeni agrotehničkih mjera. Vijećnici su na ovoj 8. Sjednici prihvatili polugodišnje izvješće općinskog načelnika s pregledom odluka i aktivnosti. Izvješće u svojem pregledu i opisanim aktivnostima ujedno je pregled polugodišnje operativnosti   stručnih službi Općine, kako je kazao načelnik Ž. Funtek.

Vijećnici su odlukom izmijenili – dopunili Program održavanja komunalne infrastrukture 2018. godine i to u dijelu koji predviđa zbrinjavanje životinja. Umjesto predviđenih 150.000 kuna za zbrinjavanje uginulih životinja, stavka je povećana za 14.000 kuna koliko će se prema zaključenom ugovoru o zbrinjavanju pasa lutalica izdvojiti za tu namjenu.

Sukladno povećanju u programu odlukom Vijeća preraspodijeljena su sredstva u proračunu.

Vijećnici su analizirali i prihvatili prošlogodišnje izvršenje financijskoga plana za Komunalno gospodarstvo d.o.o., koje je u vlasništvu Općine Brckovljani. U komunalne aktivnosti lani je utrošeno 6.537.609   kuna, u najvećem dijelu iz općinskog proračuna. Najviše je uloženo u projektiranje, izgradnju i asfaltiranje nogostupa a to je iznos u visini 5,1 milijun kuna.

Odluka o usklađivanju granice naselja Stančić, Štakorovec, Lonjica, Peskovec i Negovec te Općine Brckovljani i Grada Vrbovca također je donesena na ovoj sjednici, a očekuje se isto i od Grada Vrbovca. Navedena su područja graničila potokom kojeg više nema tako se prihvaća katastarska granica. Izmjenama granica neće se dogoditi smanjenje niti povećanja područja Općine kao niti susjednog Grada.

U dnevni red uvrštena je točka o otkupu manje općinske zemljišne površine u Lonjskoj ulici u Lupoglavu. Zemljište je tamošnji stanovnik ogradio pripojivši ga svojoj površini. Većina vijećnika odlučila je o ponudi tog općinskog dijela zemljišta na prodaju po cijeni od 53 kn za četvorni metar.

Na kraju sjednice bilo je riječi i upita o pitanjima vijećnice Ines Kovačević koja je predložila osnivanje savjeta mladih, prijavljivanje za projekt besplatnog interneta te prihvaćanje EU povelje o ravnopravnosti spolova.

Raspravljalo se i o održavanju putova i staza na grobljima u zimskom razdoblju o čemu je Kovačević također uputila upit. Načelnik Funtek ustvrdio je kako se posljednji ispraćaji u zimskom razdoblju odvijaju u zadovoljavajućim uvjetima.

NK

vijeće_brcko1.jpg vijeće_brcko2.jpg