U nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, u nedjelju 27. svibnja 2018. godine na tradicionalnom 19. hodočašću vatrogasaca u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i suorganizaciji Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije i Općine Marija Bistrica te DVD-a Marija Bistrica, gosta suorganizatora Vatrogasne zajednice dubrovačko-neretvanske županije okupilo se oko dvije tisuće vatrogasaca iz svih dijelova hrvatske. Već tradicionalno i ove godine na hodočašću su sudjelovali i vatrogasci DVD-a Brckovljani.

 

Dolaskom u Mariju Bistricu susreli smo se s vatrogascima iz nama prijateljskog DVD-a Tugonica-Podgrađe iz VZO Marije Bistrice. Zatim, uslijedila je priprema za svečani mimohod, zastavnici su sa zastavama upućeni na čelo kolone dok smo se mi postrojili rame uz rame uz vatrogasce DVD-a Vrbovca, tik iza table s natpisom „Zagrebačka županija“.            

Svečani mimohod vatrogasaca predvodio je Puhački orkestar DVD-a Špičkovina sve do crkve na otvorenom „Blaženi Alojzije Stepinac“ gdje je prije početka Svete Mise, nakon državne i vatrogasne himne, vatrogascima iz svih krajeva Hrvatske dobrodošlicu u Krapinsko-zagorsku županiju poželjela predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki. „Raduje me što su vatrogasci izabrali Majku Božju Bistričku i Mariju Bistricu i hodočaste ovdje već 19. godinu. Vatrogastvo je u našoj Krapinsko-zagorskoj županiji ne samo tradicija, nego način života. Rad naših 82 dobrovoljna vatrogasna društva govori sve - vatrogasci štite i rade, ali i nose društveni život u našim općinama i gradovima" uz tradicionalni vatrogasni pozdrav Vatru gasi, brata spasi i Pomoz Bog i Majko Božja Bistrička, braćo vatrogasci, poželjela je što manje intervencija, a što više edukacija.

Prisutnim vatrogascima obratio se i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, izaslanik župana Dubrovačko-neretvanske županije i predsjednik Vatrogasne zajednice Dubrovako-neretvanske županije Ivo Franušić te načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički.

Svetu Misu predvodio je velečasni Odilon Singbo, a po završetku Svete Mise ponovo se formirala kolona sa zastavama na čelu te smo krenulio putem postaja Križnog puta.

Po završetku Križnog puta nakon kraćeg druženja sa vatrogascima DVD-a Paukovec uputili smo se prema našem Vatrogasnom domu u Brckovljanima.

                                                                                                                                                                                                        DVD Brckovljani

{ppgallery}{dvd brckovljani hodočašće1dvd brckovljani hodočašće 2/ppgallery}