Prigodna općinska svečanosti bila je u znaku minulih 25 razvojnih godina, isticanja ostvarenih dosega i planova za budućnost. Stoga se na svečanosti okupilo mnoštvo uzvanika, visokih dužnosnika, suradnika iz svih djelatnosti i institucija kao i civilnog sektora.

Potpredsjednik Općinskog vijeća Tihomir Đuras ovom je svečanom prigodom iznio kratak pregled povijesnog razvoja Brckovljana, od 1892. godine prvoga spomena do današnjih dana, navodeći sve značajne datume o događaje. Posebice je dao pregled vrijedne graditeljske i kulturne baštine ističući crkve u Brckovljanima i Lupoglav, osvrnuo se na templarsku ostavštinu,  podsjetio na značaje događaje poput sklapanja sporazuma Cvetković-Maček te na znamenite ličnosti iz političkog i kulturnog života poput Stjepana Radića i Augusta Cesarca. 

O realiziranim razvojnim projektima, onima koji su još u fazi realizacije kao i o planiranima, govorio je načelnik Općine Željko Funtek. Donosimo izvod iz njegova govora.

 

Govor načelnika Željka Funteka

„Od projekata koji su kroz godine rada i truda realizirani, važno je istaknuti izgradnju vodovodne i plinovodne mreže, djelomično je izgrađen kanalizacijski sustav sa uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, za što smo zahvalni Hrvatskim vodama koje su sudjelovale u sufinanciranju izgradnje vodnih građevina od '95- tih godina do 2016. godine, a čija vrijednost iznosi oko 70 mil. kuna.

U zadnjih nekoliko godina, važno je istaknuti izgradnju prometne infrastrukture, te je u zadnje dvije godine izgrađeno 7,7 kilometara nogostupa uz županijske ceste. Surađujući sa Zagrebačkom županijom i Županijskom upravom za ceste Zagrebačke županije, istovremeno sa našim projektom izgradnje nogostupa, završen je veliki projekt na području naše Općine, asfaltiranje 8 kilometara prometnica županijskih i lokalnih cesta, a sve uz pomoć župana gospodina Stjepana Kožića.

Pri kraju je izgradnja 2,6 km nogostupa u naselju Štakorovec, te se nadamo da će se na istoj dionici asfaltirati i dio županijske ceste. Od ostalih projekata, prethodnih godina uredili smo dječja igrališta i omogućili djeci kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Općinsko vijeće usvojilo je i Strategiju razvoja Općine Brckovljani za razdoblje od 2016.-2020. godine, a želja nam je osigurati visoku razinu kvalitete života svojih mještana po načelima održivog razvoja. Budući projekti koji će krenuti na jesen (a jesen je pred vratima) je izrada projektne dokumentacije za izgradnju dječjeg vrtića u Božjakovini, za koji smo sredstva dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 200.000,00 kuna.

Pokrenut je i postupak modernizacije javne rasvjete, tzv. projekt Newlight, čija je vrijednost 1,4 mil. kuna. Tim projektom bi trebali smanjiti potrošnju električne energije za preko 50% i samim time investicija bi se otplatila za 3,5 godine. Osigurana su i sredstva za izgradnju Reciklažnog dvorišta u Gospodarskoj zoni Božjakovina. Vrijednost projekta iznosi preko 2 mil. kuna, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, te Fond za zaštitu okoliša, osigurali su 85% iznosa, odnosno 1,6 mil. kuna. Pripremni radovi na projektu su već započeli, a okvirni početak izgradnje očekuje se do kraja ove godine. Završetak izgradnje i otvorenje reciklažnog dvorišta je planirano za sljedeći Dan općine.

Isto tako, izvršili smo prijavu na mjeru 07 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020, za izgradnju nove mrtvačnice u Brckovljanima te izgradnju Društvenog centra Brckovljani, procijenjene vrijednosti od ukupno 9 mil. kuna.

Također, partneri smo s Veterinarskim fakultetom u projektu obnove napuštenog vojnog skladišta u Prečecu. Cilj je vojno skladište staviti u funkciju izgradnjom oglednog uzgojno-istraživačko- edukacijskog centra.

Putem natječaja financiramo Udruge iz svog Proračuna. Ponosni smo na naše udruge koje promiču sport, kulturu, vrijednosti Domovinskog rata te ostale djelatnosti. Redovito pomažemo udrugama, kako bi se tradicija i kulturne vrijednosti promicale i očuvale.

Općina je bogata kulturnom poviješću. Sufinancira izdavanje knjiga s povijesnom tematikom, sa naglaskom na povijesti školstva na ovim prostorima, kako bi naši potomci imali priliku čitati o povijesti Brckovljana. Također, financiramo djelatnosti Vatrogasne zajednice Općine Brckovljani i njezine članice, koje su oslonac kod bilo kakvih opasnosti, a i potpora su kod određenih događanja i aktivnosti. Vatrogasce najviše spominjemo u ljetnom periodu, dok ih nažalost nakon toga zaboravljamo.

Primjerice, prilikom nabavke osnovne vatrogasne opreme obveza je plaćanja PDV-a, što lokalnim jedinicama stvara dodatni trošak. Smatramo da bi država trebala osloboditi plaćanja PDV-a kod nabave osnovne vatrogasne opreme. Uz navedeno sufinanciramo školske i izvanškolske aktivnosti, te pratimo njihov rad, a uspješnima dodjeljujemo nagrade.

Osnovna škola Stjepan Radić Božjakovina broji preko 700 učenika, a uz nju djeluje i Područna škola u Lupoglavu sa stotinjak učenika od 1.-4. razreda. Za potrebe dogradnje Područne škole u Lupoglavu otkupili smo zemljište, te zahvaljujući Zagrebačkoj županiji koja je osiguravala sredstva u protekle 3 godine u visini 4 mil. kuna, pred završetkom su radovi na obnovi postojeće škole. U sklopu obnove kompletno je uređena zgrada, te su iz općinskog proračuna izdvojena sredstva za kupnju pomagala u nastavi i uređena je učionica za informatiku u vrijednosti od 250.000,00 kuna.

Već treću godinu zaredom Općina sufinancira nabavu školskih udžbenika. Za školsku godinu 2018./2019. u Proračunu je osigurano 400.000,00 kuna. Ove godine u nabavi udžbenika uključila se i Zagrebačka županija, koja je osigurala 470,00 kuna po učeniku, a za našu Općinu je osigurala preko 300.000,00 kuna. Preostali dio do tržišne cijene po javnoj nabavi sufinancirati će općina. Obzirom da se smanjio naš udio u sufinanciranju, dio predviđenih sredstava iz proračuna prenamijenili smo za nabavu informatičke opreme, pa se tako možemo pohvaliti da naša škola ima dvije uređene učionice za informatiku. Pored osnovnoškolskog obrazovanja, sufinanciramo prijevoz za učenike srednjih škola i dajemo potporu svim redovnim studentima u iznosu do 2.000,00 kuna godišnje.

Općina Brckovljani ulaže u gospodarski razvitak općine. 1998. godine zahvaljujući tadašnjem županu gospodinu Branimiru Paseckom, kupili smo 150 ha zemljišta od RH, koja je prenamijenjena za izgradnju poslovnih objekata u gospodarskim zonama. Najopremljenija je Gospodarska zona Božjakovina u koju je do sada uloženo preko 20-ak mil.kuna, i još ćemo uložiti preko 10-ak mil. kuna za izgradnju prometnica sa javnom rasvjetom.

Investitorima je prepoznatljiva, a tome je pridonijela i Agencija za investicije i konkurentnost RH koja je upoznala strane investitore s našom gospodarskom zonom. Posebno mi je drago da smo u našoj gospodarskoj zoni ove godine dobili još jedno poduzeće, tvrtku Strojotehnika d.o.o. iz Soblinca, koja se bavi prodajom CNC alatnih strojeva, programskih paketa za podršku proizvodnje alatnim strojevima, reznog alata i pribora, te uslugama razrade tehnologije i obuke potrebnog kadra za rad na CNC alatnim strojevima. Firma Strojotehnika je prva firma koja je otvorila vlastiti demo centar na prostoru Republike Hrvatske i trenutno je vodeća u segmentu obuke i podrške proizvodnji alatnim strojevima. Općina Brckovljani nastoji olakšati poduzetnicima u gospodarskoj zoni kroz olakšice u plaćanju komunalne naknade i popuste kod zapošljavanja naših stanovnika.

Posebno smo ponosni na uspješne poduzetnike na našem području, koji su uspjeli i razvijaju gospodarstvo naše općine, te omogućili zapošljavanje građana sa područja Općine Brckovljani, a posebno moram istaknuti da je u zoni zaposleno više od 200 djelatnika, tvrtka Helb koja zapošljava 125 djelatnika.

I danas, kao i prethodnih godina položili smo vijence kod spomenika našim poginulim braniteljima. Naša je obveza trajno sjećanje na njih i spomenuti ih u ovakvim prigodama te se prisjetiti Ivana Horvatića, Vlatka Margetića, Siniše Hođića, Josipa Rožića, Ratka Grozdeka i Drage Matanovića. Iz svega navedenog vidljiva je opravdanost postojanja lokalne samouprave. Na kraju,  želim još jednom zahvaliti svima koji su nam pomagali u realizaciji naših projekata: Hrvatskim vodama, Ministarstvima, Zagrebačkoj županiji, županijskim službama, HEP Pogon Dugo Selo i Križ, udrugama i pojedincima koji su na bilo koji način, čak i dobrom riječju pomogli Općini Brckovljani. Na realizaciji svega gore navedenog zahvaljujem vijećnicima koji su sve projekte podržali gotovo jednoglasno i svojim djelatnicima i suradnicima. Zahvaljujem ravnatelju i djelatnicima Osnovne škole koji su nam omogućili da ovu svečanost održimo u njihovim prostorima.

Čestitam nagrađenima za postignute rezultate i gospodinu Turjaku na nesebičnom činu darivanja krvi, te gospodinu Paseckom koji je postao Počasni građanin Općine Brckovljani odlukom općinskog vijeća. I na kraju, svim stanovnicima općine Brckovljani čestitam Dan općine 1. kolovoza.“ 

 

Uzvanici uputili čestitke

Potpredsjednik Đuras, načelnik Ž. Funtek i svi nazočni na skupu uputili su pozdrave predsjedniku Općinskog vijeća Boži Grabercu koji je odsutan radi bolesti, želeći mu skoro ozdravljenje i oporavak.

Ljubica Ambrušec, potpredsjednica Skupštine Zagrebačke županije, ujedno i načelnica Općine Gradec uputila je dobre želje zalažući za opstojnost općina i gradova. Apel za potpore uputila je dužnosnicima višeg ranga, kako bi se ostvario brži razvoj manjih općina i gradova.

Izaslanik i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić uz čestike Općini istaknuo je ulogu načelnika poput „svjetionika u radu za općinu“ kojoj Županija pomaže. Smisao postojanja općina i Županije povezan je s pružanjem logističkih, materijalnih i financijskih potpora, na kakve općina može računati i ubuduće, kazao je zamjenik Frankić.

Saborski zastupnik i rugvički načelnik Mato Čičak prenio je pozdrave i čestitke predsjednik Sabora G. Jandrokovića. Uz čestitke Brckovljanima posebice se zahvalio načelnik Ž. Funteku na suradnju i potpori koju mu je pružao u trenucima kad je postao načelnik Općine Rugvica.

Vlada i Sabor misle o malim općinama i gradovima te u tom smislu provode poreznu reformu, kazao je istaknuvši kako će u skladu s tim 1,9 milijuna kuna više pristići u općinski proračun.

Svečanu sjednicu pratio je počasni građanin Općine Brckovljani, umirovljeni general Mladen Markač, savjetnik za obranu Predsjednice RH, kao i bivši saborski zastupnik te bivši župan Zagrebačke županije Branimir Pasecky, koji je status počasnog građanina dobio upravo ovom prigodom.

Predsjednik Gradskoga vijeća Dugog Sela Darjan Budimir i gradonačelnik Nenad Panian također su se pridružili svečanosti kao i načelnici općina Frkaševac, Krašić, Križ, Preseka te predsjednica Vijeća općine Dubrava. Sadašnji i bivši vijećnici općine Brckovljani, brojni predstavnici ustanova, roditelji poginulih branitelja, članovi brojnih udruga, gospodarstvenici i drugi suradnici pridonijeli su svečanosti Dana općine. Nazočni su bili župnici župa sv. Brcka i Lupoglava.

Uoči svečane sjednice položeni su vijenci na spomen obilježje poginulim braniteljima u Božjakovini. Sjednica je održana u sportskoj dvorani Osnovne škole Stjepana Radića koja je za ovu prigodu bila urešena narodnih ruhom koje je tradicijska značajka ovoga područja. Također je postavljena izložba slika članova Likovne udruge Dugo Selo, u kojoj djeluju i slikari s područja Općine Brckovljani. Izloženi su prepoznatljivi motivi – pejsaži i tradicijska arhitektura tamošnjih naselja. Nastupom su svečanost uljepšali mladi članovi KUD-a „Ogranak Seljačke sloge“ Lupoglav.

 

Priznanja zaslužnima povodom Dana Općine: B.Pasecky počasni građanin

Prigodom Dana općine Brckovljani tradicionalno se uručuju nagrade i priznanja zaslužnima za uspjehe kao i za promociju Općine. Počasnim građaninom proglašen je Branimir Pasecky zbog zalaganja za svekoliki i gospodarski razvitak Općine u mandatu župana te saborskog zastupnika.

Nagrade za postignuti uspjeh dobili su učenici i mentori OŠ Stjepan Radić: za osvojeno 4. mjesto na državnom natjecanju Mladih Crvenog križa tim u sastavu N.Tafilović, K.Tafilović, N.Valjak, G.Balog-Matok, A.Mijatović, J. Jurišić i mentorica I.Skočić; za 7. mjesto nacionalnog natjecanja „Čitanjem do zvijezda“ N.Valjak i A.Šipura, mentorici I.Kosko; prigodni dar uručen je P.Qollako i mentorima R.Samardžić i I.Kosko za izradu plakata; E.Fruk za 2.mjesto na „Kanižijadi-limačijadi“ za literarni rad „Zakaj“, mentorica M.Jadanec; A.Ćavar za 3.mjesto za literarni rad „Život za bezbrižno natjecanje“ nagrađen na natječaju HVZ-a, mentorici I.Budimčić; T.Jambrečec za 3.mjesto na natječaju „Pupačić i ja“ za tekst „More u očima“, mentorica I.Budimčić; I.Staroveškom za 3.mjesto na literarnom natječaju Hrvatskog šumarskog instituta, mentorica je D.Turkalj. Priznanja su dobili DVD Prečec za 60. obljetnicu rada; RK „Polet“, NK „Brcko“, ŽOK „Brcko“; KK „Brckovljani“ te Ivan Graberec st. za izuzetne sportske uspjehe. Također, Pavlu Turjaku dodijeljena je zahvalnica i novčana nagrada za nesebično darivanje krvi, Snježani Jaić priznanje kao prvoj ženi u povijesti Općine za dobivanje titule vatrogasne časnice.

Pripremile: NK, AMŠ

 

 

Brckovljani-T.Đuras.jpg Brckovljani-gosti1.jpg Brckovljani-gosti2.jpg Brckovljani-gosti3.jpg Brckovljani-Ž.Funtek.jpg Brckovljani1.jpg Brckovljani3.jpg Brckovljani_-_H.Frankić.jpg Brckovljani_-_Ljubica_Ambrušec.jpg Brckovljani_-_M.Čičak.jpg Polaganje_vijenacaca.jpg polaganje_vijenaca_roditelji_poginulih.jpg

Brckovljani-počasni_građanin_B.Pasecky.jpg Brckovljani-priznanja1.jpg Brckovljani-priznanja2.jpg Brckovljani-priznanja3.jpg Brckovljani-priznanja5.jpg Brckovljani-priznanja6.jpg Brckovljani-priznanja7.jpg Brckovljani-priznanjasvi1.jpg Brckovljani_-_B.PaseckyŽ.Funtek.jpg

Brckovljani-nastup1.jpg Brckovljani-nastup2.jpg Brckovljani-nastup3.jpg Brckovljani_izložba.jpg Brckovljani_izložba1.jpg