Ogranak Seljačke sloge Lupoglav organizirao je 3. studenoga proslavu Martinja i krštenje ovogodišnjeg mošta u vino na posebno svečani način, s obzirom da je uvertira u kršenje mošta, kojem je nazočilo čak desetak martinskih biškupa, bilo ređenje, odnosno dobivanje potvrde prvoga martinskog biškupa s dugoselskog područja, od strane martinskih biškupa koji organiziraju tzv. Vinodu koja je ove godine održana u Križevcima.

Kristijan, znakovitog prezimena Vinojčić, bio je stoga potvrđen za martinskog biškupa u Križevcima, a odmah potom, kao što pravila nalažu, i promoviran na svom domaćem terenu, u ovom slučaju u Lupoglavu. Proglašen je biškupom pod nazivom Martin Brckovečko-lupoglavski, a da bi ostvario ovu preštimanu titulu prošao je cijeli niz provjera i dokazao se u ispijanju vinske kapljice, kako u Križevcima, tako i u Lupoglavu. Martinskim biškupom proglasio ga je Martin Prepuštovečki, Josip Lipar, koji je ujedno i upravitelj Prigorskoga martinskog dekavinata. Odmah nakon obreda potvrde, družina biškupa u čijim redovima je i još nekoliko biškupskih pripravnika i dominštranata s dugoselkog područja, spremno je pristupila krštenju mošta u mlado vino i uz pomoć tamburaša Ogranka Seljačke sloge profesionalno odradila ovaj, kako se dalo vidjeti, nimalo laki zadatak.

                                                                                                                                                             N.H.M.

lup-mart1.JPG lup-mart10.JPG lup-mart2.JPG lup-mart3.JPG lup-mart4.JPG lup-mart5.JPG lup-mart6.JPG lup-mart7.JPG lup-mart8.JPG lup-mart9.JPG