Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savjest - to je idealan život. (Mark Twain)

Dan otvorenih vrata OŠ „Stjepan Radić“ održan je u petak, 16. studenog. Tema Dana ove je godine bila njezino veličanstvo knjiga. Odabirom knjige kao teme željelo se ukazati na važnost čitanja i popularizirati knjigu. Čitanje obogaćuje maštu i rječnik djece, jača njihovu koncentraciju i čini da izrastu u ljude široka uma koji su svjesni da se svaka životna priča može interpretirati na bezbroj različitih načina.

 

Dan otvorenih vrata otvoren je svečanom priredbom u školskoj sportskoj dvorani. Priredbu su organizirale učiteljice Svemirka Mišković, Mirjana Lučki, Tonka Škaro, Sanja Biškup, Ksenija Šantak i Dragana Turkalj. Kroz ples, glazbu i dramski izričaj pokazali su da su knjige važan izvor mudrosti i znanja od čovjekova rođenja do smrti. Simboličko značenje vatre koju Prometej daje ljudima povezano je s darom jezika, književnosti i čitanja. Grčke božice i bogovi na pozornici poslali su poruku o važnosti čuvanja toga dara.

Nakon priredbe posjetitelji su mogli sudjelovati u jedanaest različitih radionica. Likovna je grupa oslikavala hodnik ispred učionica hrvatskog jezika likovima iz priča Ivane Brlić Mažuranić. Maštoviti mural koji je nastao postat će sigurno još jedna od atrakcija kojima će se diviti budući naraštaju učenika i posjetitelja škole.

Učiteljice razredne nastave sa svojim su učenicima organizirale nekoliko radionica. U dvjema radionicama izrađivale su se i čitale slikovnice. Treći su se razredi bavili izradom kuharica, a posjetitelji su mogli provjeriti i svoje znanje o osnovnim namirnicama. Četvrti su razredi pripremili mnoštvo audio zapisa slikovnica. Na ležaljkama i sličnim stolcima za odmor moglo se sjesti i sa slušalicama na ušima uživati u slikovnicama.

Učiteljice Hrvatskog jezika s učenicima su pripremili izložbu Putovanje dugo 535 godina. Na plakatima su prikazane fotografije prvih knjiga tiskanih na hrvatskom jeziku i djela koja su obilježila povijest hrvatskog jezika. Izložene su i knjige koje su nekad pripadale staroj lupoglavskoj školskoj knjižnici. Vrijednost izložbi svakako su podigli pretisci povijesnih djela hrvatskog jezikoslovlja i književnosti koje je velikodušno posudio ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo Predrag Topić.

Učitelji stranih jezika svoju su učionicu posvetili piscu dječjih knjiga Dr. Seussu. Djecu su razveselili poznati likovi Grincha, Hortona i Mačka (u šeširu), a ukrasi i božićno drvce napravljeno isključivo od knjiga iz školske knjižnice, uveli su ih polako u božićnu čaroliju.

Matematičari su organizirali radionicu kriptografije. Posjetitelji su mogli trenirati svoje moždane stanice probijajući šifre i tražeći skriveno blago po cijeloj školi. Izradili su i ogromnu knjigu Kriptografija u kojoj su objasnili mnoge tajne te zanimljive znanstvene grane.

Vjeroučiteljice su s učenicima napravile radionicu Knjiga nad knjigama. Tamo ste mogli zaigrati kviz Gdje pripadam i provjeriti svoje znanje o biblijskim knjigama, ali i sudjelovati u izradi slikovnice Isusov život ili straničnika s porukama iz Biblije.

Popularni Escape room organizirali su učitelji prirodoslovnih predmeta i njihovi učenici. Rješavajući zadatke i zagonetke, posjetitelji su se našli pred izazovom da pronađu legendarno templarsko blago koje su ti vitezovi sakrili, od svih mjesta na svijetu, baš u Božjakovini. Da bi se riješili zadatci trebalo je dobro poznavati fiziku, kemiju i biologiju.

Na put oko svijeta kretalo se iz radionice Putopis koju su organizirali učitelji Geografije i Povijesti. S Magellanom i drugim poznatim istraživačima učitelji i učenici posjetitelje su poveli u uzbudljivu avanturu. Na radionici se moglo upoznati i putopise poznatih svjetskih istraživača.

Školska je knjižnica organizirala na hodniku ispred učionica prigodnu podjelu otpisanih knjiga – posjetitelji su mogli uzeti knjige koje su željeli, a oni koji su bili u mogućnosti mogli su ostaviti malu donaciju za obnovu fonda školske knjižnice.

Dan otvorenih vrata i ove je godine bio prilika za susret s roditeljima, bivšim učenicima i prijateljima škole. Nostalgija s kojom učenici susreću bivše učitelje, kao i činjenica da se svake godine iznova vraćaju u svoju osnovnu školu, govori da je ona za njih bila mjesto u kojem su se osjećali dobrodošli, važni, cijenjeni i zaštićeni. To u svima budi nadu i ponos jer, uz kvalitetno obrazovanje, upravo je to ono čemu svaka škola teži biti svojim učenicima.

Ivana Budimčić

DAN_OTVORENIH_VRATA_OŠ_STJEPAN_RADIĆ_1.jpg DAN_OTVORENIH_VRATA_OŠ_STJEPAN_RADIĆ_2.jpg DAN_OTVORENIH_VRATA_OŠ_STJEPAN_RADIĆ_3.jpg DAN_OTVORENIH_VRATA_OŠ_STJEPAN_RADIĆ_4.jpg DAN_OTVORENIH_VRATA_OŠ_STJEPAN_RADIĆ_5.jpg DAN_OTVORENIH_VRATA_OŠ_STJEPAN_RADIĆ_6.jpg DAN_OTVORENIH_VRATA_OŠ_STJEPAN_RADIĆ_7.JPG DAN_OTVORENIH_VRATA_OŠ_STJEPAN_RADIĆ_8.jpg