Prema najavama načelnika Općine Brckovljani Željka Funteka, Općini je nedavno odobreno 200.000 kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske za projekt izgradnje Dječjeg vrtića na području općine Brckovljani koji će biti smješten pored Osnovne škole „Stjepan Radić“ u Božjakovini.

„Temeljem dobivenih sredstava raspisali smo natječaj za glavni projekt te smo trenutno u postupku izvedbe idejnog rješenja za vrtić“, navodi načelnik. Projektant – tvrtka Ikonart konstrukcije d.o.o. iz Zagreba dostavio je tri varijante rješenja, od kojih su dvije u izvedbi prizemnice, a treća je planirana s katom, koja je na kraju odbačena. „Vrtićki objekt će biti prizemnica, s time da je od projektanta zatražena dorada jer u manjem dijelu planirano je uređenje potkrovlja, a radi omogućavanja usluga djeci koja ne idu redovito u vrtić, za potrebe predškole te za djecu s posebnim potrebama“, pojašnjava načelnik. Kapacitet vrtića bit će za 150-ero djece koji će biti smješteni u 9 odgojnih skupina što će zadovoljiti trenutno potrebe s obzirom da kapacitete DV Didi pohađa 100-inu djece.

Ukupna vrijednost cjelokupne investicije iznosi oko milijun eura, od čega se 80 posto pokriva iz europskih fondova. „Po starom pravilniku EU fondovi trebali su i više pokriti (90 do 95 posto), no sada se očekuje od jedinica lokalne samouprave da povećaju svoje udjele“, kazao je načelnik Željko Funtek. U narednom razdoblju Općina Brckovljani planira ishođenje građevinske dozvole, kroz 90 dana, te nakon toga kreće apliciranje na natječaj za izgradnju. Prema procjenama, realizacija projekta planirana je u razdoblju od 3 do pet godina.  

I.G.O.

varijanta 1 varijanta 2