Župan Stjepan Kožić obišao je danas Područnu školu u Lupoglavu, u društvu pročelnice županijskog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirele Katalenac, načelnika Općine Brckovljani Željka Funteka te ravnatelja OŠ „Stjepan Radić“ Božjakovina Jure Miškovića.

 

Županija je tijekom proteklih šest godina u obnovu ovog objekta uložila gotovo 4,5 milijuna kuna. Sanirano je krovište, rekonstruirane stropne ploče, uređeno prizemlje škole, izvedena nova fasada, opremljene su učionice. Škola je lani dobila i najmoderniju pametnu interaktivnu ploču. Prilikom današnjeg obilaska, učenici su prezentirali izvođenje interaktivne nastave s ovom trenutno najmodernijom mobilnom interaktivnom pločom koja u potpunosti zamjenjuje računalo i projektor te svojim naprednim hardverskim i softverskim karakteristikama unapređuje izvođenje nastave. Pametna interaktivna ploča može se seliti iz učionice u učionicu, ima wi-fi vezu, kameru za videokonferencije, povezana je s tabletima učenika, omogućuje praćenje aktivnosti pojedinog učenika, međusobnu komunikaciju nastavnika i učenika, integraciju s e-dnevnikom...

„Veseli što se u nastavi koristi najmodernija tehnologija i što je ovakvu ploču, među prvima, dobila jedna mala, područna škola. U proračunu za 2019. osigurali smo 2,2 milijuna kuna za nabavu pametnih interaktivnih ploča. Po jednu će dobiti sve osnovne i područne škole s osmogodišnjim obrazovanjem. Ona nastavnicima omogućuje visoki stupanj interakcije s učenicima“, rekao je župan podsjetivši na dosadašnja ulaganja Županije u energetsku obnovu škola te najavio nova. Energetski se planira obnoviti pet škola u što će se uložiti 64 milijuna kuna. Pola potrebnoga iznosa osigurat će Županija, a pola su europska sredstva.

U školstvo na svom području dosta ulaže Općina Brckovljani, a načelnik Funtek izrazio je zadovoljstvo što učenici u jednoj područnoj školi mogu, zahvaljujući tehnologiji, pratiti nastavu kao i oni u Zagrebu.

„Zagrebačka županija prepoznala je ulaganje u osnovno školstvo, i to ne samo u centru, već i u ruralnim dijelovima. Ovo će sigurno biti dobro za budućnost daljnjeg školovanja naših učenika. Općina prati županiju, samo smo prošle godine iz općinskog proračuna dali 170.000 kuna, što nam je ostalo manje od knjiga, a što smo uložili u ovu opremu. Nadam se da ćemo sljedeće godine potpuno opremiti školu s pametnim pločama“, kazao je Funtek.

Zadovoljan je i ravnatelj škole Jure Mišković. „U Područnoj školi u Lupoglavu je trenutno 98 učenika u 6 razrednih odjela od 1. do 4. razreda. Svaka učionica ima interaktivnu ploču, a ovo je pametna ploča koja otvara velike mogućnosti jer svaki nastavnik može za svoju nastavnu jedinicu kreirati sadržaj. Sastavljati onakva pitanja kakva su prikladna za taj uzrast učenika ili za taj predmet, ovisno o nastavnom planu i programu. Imamo dvije informatičke radionice i dovoljan broj tableta“, rekao je Mišković dodajući kako su sigurno spremni za eksperimentalni program.

Za razliku od dosadašnjih interaktivnih ploča, koje su se sastojale od računala, projektora i platna, u pametnoj je ploči sve integrirano u ekranu. „Može se dobro implementirati u nastavu. Olakšava rad s učenicima, daje brzu povratnu informaciju o usvojenosti gradiva, a djeci je zanimljivije, brže će nešto shvatiti kroz kviz i igru“, pojasnila je učiteljica razredne nastave Josipa Oreč Živković koja se njome koristi u svakodnevnom radu. AMŠ

fasada.jpg pp1.JPG pp10.JPG pp11.JPG pp12.JPG pp13.JPG pp13a.JPG pp14.JPG pp2.JPG pp3.JPG pp4.JPG pp5.JPG pp6.JPG pp7.JPG pp8.JPG pp9.JPG