Nakon što je prošle godine po prvi puta revitaliziran običaj pepelničara u Lupoglavu, i to nakon stanke duge čak 33 godine, danas smo imali priliku vidjeti kako su članovi lupoglavskog KUD-a Seljačka sloga oživjeli ovu navadu.

Običaj, naime, nalaže da pepelničari, prigodno umaskirani, obilaze domaćinstva i oru plugom brazdu u seoskom dvorištu do 10 metara. Ovisno o vrsti dvorišnog terena, kao i blagonaklonosti i darovitosti seljaka  naspram  skupine koja ga je posjetila, domaćinu koji da više darova koje prikupljaju pepelničari (vino, jaja, sir, špek, šunku, grah, domače kolače, pšenicu, kukuruz, zob, itd.) u pravilu zaoru manju brazdu, pojasnio nam je ovaj običaj predsjednik KUD-a Lupoglav Ivica Cik Grgošić. Onima koji nisu skloni davanju i darivanju kao kaznu dobivaju dugačku i duboku brazdu, koju domaćin tek dolaskom ljeta može posve poravnati i sanirati. Po zaoravanju brazde, u brazdu pepelničar sipa pepeo iz lanene torbe, dok drugi pepelničar kroz brazdu vuče trnje. Simbolika ovog postupka je zaželjeti dobru seljačku godinu, plodnu i punu bogatog uroda te označiti početak poljoprivrednih radova. Domaćini potom ugošćuju  pepelničare, nude  ih pićem, kolačima te i ih daruju darovima koje će pepelničari sakupiti i potom unovčiti kako bi s istim novcima organizirali seljačku zabavu, uz muziku i ples na koji su pozvani svi žitelji Lupoglava. Obično se seljačka zabava organizira prve naredne subote ili nedjelje u vatrogasnom domu Lupoglav, kazao je Cik Grgošić.

Tako je jutros vesela, i čađava, družina pepelničara krenula od domaćina Nikole Šuma, ujedno aktivnog člana KUD-a Seljačka sloga iz Lupoglava, gdje su prije samog oranja brazde, pogošćeni posnom, nemrsnom hranom – od kuhanih jaja, domaćeg dimljenog sira, do svježega sira i vrhnja i domaćeg kukuruznog kruha, uz domaću kupicu vina. Brazde, doduše dvije (jedna više je napravljena zbog snimanja), bile su kratke i plitke. Nakon toga pepelničari su se uputili dalje u nastojanju da obiđu većinu kućanstava u Lupoglavu, kako bi svoje sumještane podsjetili na njihove stare gotovo zaboravljene običaje, međusobno se družeći i povezujući kao složna lupoglavska zajednica.

I.G.O.  

pepelničari1.JPG pepelničari10.JPG pepelničari11.JPG pepelničari12.JPG pepelničari13.JPG pepelničari14.JPG pepelničari15.JPG pepelničari2.JPG pepelničari3.JPG pepelničari4.JPG pepelničari5.JPG pepelničari6.JPG pepelničari7.JPG pepelničari8.JPG pepelničari9.JPG