Dan žena je prilika ne samo da se zahvalimo ženama na doprinosu obitelji i društvu, već da upozorimo da te junakinje nisu ravnopravne, da još uvijek naše tradicionalno društvo očekuje da nose sav teret i brigu za obitelj i kućanstvo i ne zanima ih njihov interes i ambicije.
Tradicionalna društva očekuju od žena da budu potpora svima u obitelji i zajednici i na usluzi njihovim životnim izazovima. 
Emancipacijom se u Hrvatskoj nije puno toga postiglo. Žene su još opterećenije, jer želeći ostvariti svoje ciljeve nisu oslobođene od stereotipne podjele uloga i njenih obveza prema ostalima. Ako su i uspjele na poslovnom planu, na obiteljskom zasigurno u većini  nisu. Nažalost, razna istraživanja su pokazala da takvo mišljenje imaju i mladi u našoj zemlji. Zabrinjavajući je pad iz izbora u izbore i prisutnosti žena u politici i na važnijim funkcijama. Niti mi u SDP-u nismo zadovoljne sa samo četiri zastupnice u Saboru.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić često ističe da je prvi korak pružanje istih pozicija za uspjeh. Naša stranka je mnogo učinila već time što je u Statut ugradila deakumulaciju funkcija čime se dobiva prostor da više članova doprinese i stranci i društvu te ostvari ambicije, kao i vrlo važno uvođenje ZIP modela kreiranja lista za izbore na kojima su žene potpuno ostvarile paritet. Kod nas je time učinjena i pozitivna diskriminacija, jer je u stranci svega 37% žena, a imamo priliku sudjelovati sa 50%. Većim udjelom žena u odlučivanju u svim segmentima društva, SDP smatra civilizacijskim napretkom ka uređenijem i tolerantnijem društvu i mijenjajući odnose unutar stranke želi da se te pozitivne promjene preliju i na društvo u cjelini.
Zvono  na uzbunu u našoj zemlji je sve prisutnije zlostavljanje žena i djece i u obitelji i institucionalno. Nažalost svakodnevno smo svjedoci brojnih žrtava nasilja i nebrige sustava koji ih niti štiti, niti omogućava početak novog života bez zlostavljanja. Medijski nam se plasira da je to tako u obitelji, pokušava se relativizirati težina zločina i njihove pojavnosti u društvu. Žrtve se na taj način još više omalovažava i štiti zlostavljače. Zato se SDP i naš Forum žena odlučio na proaktivnu kampanju povodom Dana žena razglednicama na kojoj je slika naših forumašica iz Zadra koje su prve izašle na ulice protiv zlostavljanja žena, a tekstom poziva vladajuće na djelovanje i provedbu pozitivnih zakona i Istambulske konvencije.
SDP je bio pokretač ratifikacije i primjene Istambulske konvencije i svakodnevno upozorava na nužne promjene u regulativama i njihovoj primjeni, jer samo tako možemo imati obitelji bez nasilnika i sredinu za zdrav razvoj djece. Retradicionalizacijom društva se vratio odnos prema ženama kao poslušnicama muževa, manje vrijednima koje nisu u stanju odlučivati o svojem životu i tijelu. Tako se pokušava kriminalizirati i abortus i osporiti ženama pravo da odlučuju o sebi i svom tijelu. A to je pokušaj sustavnog zlostavljanja. U tradicionalnom društvu poput našeg, samo institucionalnom prevencijom možemo postići promjene stavova i mišljenja, a tako postići ravnopravnost i suzbiti zlostavljanja bilo koje vrste i oblika.
Iako ovaj Dan posvećujemo borbi za prava žena, nismo zaboravili uljepšati ga cvijećem i time poželjeti sreću svojim sugrađankama. Svima još jednom želimo sretan Dan žena!
 
Ines Kovačević, predsjednica OO SDP Brckovljani i članica Glavnog odbora SDP Hrvatske
ines 0763 001