Dobrovoljno vatrogasno društvo Brckovljani održalo je u subotu, 9. ožujka svoju 124. godišnju redovnu-izvještajnu skupštinu u matičnom prostoru. U izvješću o radu tajnik Predrag Šotić podsjetio je na početke društva koje neprekinuto djeluje od davne 1895. godine kada su ga osnovali Vinko Šeringer i Mihovil Britvec. Danas broje 92 člana.

Od toga je 24 operativnih, 32 izvršnih, 2 člana veterana, 1 počasni, te 32 članova vatrogasne mladeži i pomladka. Struktura članstva je sljedeća: vatrogasni časnik I. klase 7 članova, vatrogasni časnik 2 člana, vatrogasni dočasnik I. klase 17 članova, vatrogasni dočasnik 6 članova vatrogasac I. klase 7 članova, vatrogasac 7 članova, 12 člana bez položenog vatrogasnog ispita, te 32 članova vatrogasne mladeži i pomlatka.

Prošlogodišnji Operativni plan je ostvaren. Među brojnim aktivnostima bilo je obilježavanje važnih datuma poput sv. Florijana; održan je Dan otvorenih vrata u suradnji s OŠ S.Radić; ekipe su uvježbavane za natjecanja; nastupili su na taktičko-pokaznoj vježbi VZO Brckovljani te na brzinskoj u Hrebincu; bili su na tradicionalnom hodočašću u Mariji Bistrici. Obavljeno je osiguranje, operativni članovi upućeni su na školovanje, vodila se briga oko uređenja vatrogasnog doma, vozila i opreme. Izvršen je popravak traktorske kosilice i zamjena stolarije u gornjem dijelu doma, a što je financirala Općina Brckovljani. Društvo je održalo 25 radnih akcija na kojima je sudjelovalo 138 vatrogasaca a za navedeno je utrošeno 667 radnih sati. Kod operativne djelatnosti, izdvojene su vježbe ekipa, a posebno su spomenuti najmlađi članovi te je navedeno kako su djeca odvježbala 40 vježbi s brentačama. Lani je Društvo interveniralo 8 puta, od toga je bilo 5 požara, 2 tehničke intervencije dok je zabilježena jedna lažna dojava.

Što se tiče plana za novo razdoblje nastavit će se istim aktivnostima. Između ostalog, velika pažnja bit će i dalje posvećena provedbi vatrogasne djelatnosti, mobilnosti, stručnom usavršavanju i edukaciji, nabavci opreme, natjecanjima te uključivanju mladih. Jedna od aktivnosti po prijedlogu Operativnog plana je dogradnja vatrogasne garaže, a bitna stavka je i nabavka navalnog vozila čija se realizacija očekuje ove godine. Ukupni prihodi u 2019. planirani su u iznosu od 332.000 kuna, od čega je 250.000 kuna iz proračuna Općine Brckovljani (isto toliko i u 2018.) namijenjeno upravo za nabavku ove vatrogasne opreme. Trošak od 500.000 kuna je najveći na rashodovnoj strani, ukupni rashodi iznose 565.000 kuna. Kako je naveo zapovjednik Ivica Jukić, nastavit će se uspješna suradnja s udrugama na području Općine Brckovljani i šire, društvima VZO Brckovljani, VZŽZ i HVZ te s PP Dugo Selo. Također, zahvala je upućena Općini na podršci i pomoći. Skupštini su nazočili i na uspješnom radu čestitali brojni predstavnici prijateljskih DVD-ova, udruga i prijatelja. Skoro rješavanje nabavke vozila najavio je predsjednik VZO Brckovljani i predstavnik VZZŽ Dražen Kutica. Pohvalio je rad ovog jednog od stožernih društava koje sljedeće godine slavi 125. godišnjicu, istaknuo rad s mladima kao i ulaganje u edukacije i osposobljavanje. Bila je ovo prigoda za dodjelu priznanja i uvjerenja. Tako je Slavku Bedekoviću uručena spomenica za 50 godina, Renatu Škori za 30, Marku Škari za 20 dok su Leonarda Škaro, Ivona Škoro, Valentina Županić,Marijan Županić, Patrik Županić, Daniel Krznarić, Petar Milanović i Ivica Varaždinec primili spomenice za 10 godina. amš

dvd_brckovljani1.JPG dvd_brckovljani2.JPG dvd_brckovljani3.JPG dvd_brckovljani4.JPG dvd_brckovljani5.JPG dvd_brckovljani6.JPG dvd_brckovljani7.JPG dvd_brckovljani8.JPG dvd_brckovljani9.JPG