Međunarodni Dan eliminacije rasne diskriminacije obilježava se diljem svijeta 21. ožujka. Kako bi obilježili taj značajan datum, učenici i učenice šestih i sedmih razreda Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Božjakovine priključili su se svojim europskim kolegama u projektu pod nazivom P.S. Pokreni solidarnost, u sklopu kojeg će svojim sugrađanima slati poruke solidarnosti. Projekt se istovremeno provodi u Španjolskoj, Francuskoj, Poljskoj i Hrvatskoj, a voditelj projekta za Hrvatsku je Centar za mirovne studije. Projekt je zamišljen kao aktivnost slična slanju poruke u boci kojom djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumce odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice.

 

U sklopu projekta učenici i učenice su analizirali fotografije, razgovarali o onome što vide, razmišljali o svijetu koji nas okružuje pa su zatim imali priliku kreativno se izraziti. Nastala su likovna djela i poruke koje su zabilježili na razglednice.

Na razglednicama se nalaze fotografije koje govore o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje, a rad su fotografa i fotografkinja iz Francuske, Poljske, Španjolske i Hrvatske.

Osim slanja razglednica, u sklopu ovog projekta učenici iz ove četiri zemlje naučili su kako analizirati slike i poruke skrivene u njima, ali i druge vizualne materijale kojima su svakodnevno okruženi u suvremenom društvu. Prije analize fotografija koje smo odabrali za ovaj projekt, na satovima razrednika razgovarali smo o preprekama i predrasudama s kojima se svakodnevno susrećemo. Analizu fotografije i kreativne radionice vodili su učitelj Likovne kulture Robert Samardžić, knjižničarka Ivana Kosko i psihologinja Nikolina Huđin, a tekst razglednice kreirao se na radionici pisanja na kojima je sudjelovala i učiteljica hrvatskog jezika Manuela Jadanec. Na radionicama je tijekom veljače i ožujka sudjelovalo 38 učenika.

Koje su to poruke koje šalju naši učenici?

„Uvijek probaj prebroditi bol, neka hrabrost bude uvijek u tebi. Nemojte žaliti druge nego im pomozite jer ljubav se ne dokazuje riječima nego djelima.“

„…Kad vjeruješ u sebe možeš probroditi svaku prepreku.“

„Ne stvaraj prepreke. Ruši zidove!“

„Kad srušiš zid nestaje strah, nastaje nada!“

Ovaj projekt ima dvostruke temelje u građanskom odgoju te umjetničkom i kulturnom odgoju i obrazovanju. Nastao je na tragu projekta kojeg francuska organizacija La Ligue de l’enseignement provodi već 15 godina, a već drugu godinu se provodi i u drugim zemljama Europske unije . U 2018. godini sudjelovalo je oko 100 000 učenika u četiri zemlje, od čega 700 učenika i učenica u Hrvatskoj. Ove godine u projektu kojeg provodi nevladina organizacija Centar za mirovne studije sudjeluje 12 osnovnih i 9 srednjih škola u Hrvatskoj.

Naši sugrađani mogu dati svoju podršku projektu i u njemu sudjelovati tako da na primljenu razglednicu odgovore vlastitom porukom solidarnosti.

OŠ "Stjepan Radić" Božjakovina

oš_s_1.jpg oš_s_2.jpg oš_s_3.jpg oš_s_4.jpg