Pučka hit komedija o hercegovačkim gastarbajterima 
 
Autor: Petar Miloš
Režija: Velimir Pšeničnik Njirić
Glume: Miro Barnjak kao Stipan
Velimir Pšeničnik Njirić kao Matiša
U jednosatnoj komediji s dva lica, Matišu i Stipana glume Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić, koji je i redatelj predstave.
Autor Petar Miloš na duhovit način prikazuje vrijeme u kojem živimo kao i događaje iz života dvojice hercegovačkih gastarbajtera koji, na pola nepismeni, žive i rade u Njemačkoj. Radnja se događa u  skromnoj i zapuštenoj sobici, u kojoj se nalaze stol, dvije stolice, dva kreveta, ormarić s telefonom i hladnjak.
Predstavu Rodijaci do sada su izvodili odreda vrsni glumci, kao što su bili pokojni Ilija Zovko, Toni Pehar i već spomenuti Njirić, koji ju je u tandemu s Peharom izveo gotovo 200 puta.
Za ovaj su se tekst odlučili i zato, kaže Njirić, „što je autor teksta, Petar Miloš, normalan i kvalitetan pisac koji ne doživljava histerične napade, poput velikog broja njegovih kolega.“ Barnjak dodaje da su se na predstavu odlučili i zato što je to glumačka predstava: „U njoj je pretežito sav teret predstave na glumcu, njegovu talentu i zanatu, njegovu osjećaju za publiku, njegovu šarmu i iskustvu.“
Dodaje kako na predstavu  jednako dobro reagiraju svi, neovisno o dobi, stupnju obrazovanja, te pripadnosti različitim društvenim ili vjerskim skupinama. Na samostalni projekt glumci su se odlučili najviše zato što im je gluma i posao i poziv i kruh svagdašnji, ali i zato što su potplaćeni za svoj stvaralački posao u kazališnim institucijama.
„Danas živimo u siromašnijem vremenu, i duhovno i materijalno, u depresivnijem vremenu, s manje nade u bolju budućnost.
Živimo u vremenu kad se narod u skladu sa svjetskim trendom sve više tretira kao roblje, glasačka mašina u takozvanoj demokraciji korupcije", rekao je Njirić te dodaje kako su prvi vidljivi simptomi propasti svake civilizacije bili urušavanje moralnih i kulturnih vrijednosti.
„Ima pravde! Samo tribaš imati para za nju!“ zaključuju glumci u predstavi Rodijaci.

Vremeplov