Nakon jučerašnjeg ceremonijala krštenja mošta danas se lakše diše jer „imamo vino“, zaključili su brojni Dugoselci i njihovi gosti iščekujući koncert popularnih Mejaša. Koncert je u tijeku, a oni koji još nisu u šatoru na rukometnom igralištu kraj POU-a stignu doći.

 

Finog mladog (i prošlogodišnjeg) vina ima za sve, atmosfera je odlična. Mošt je jučer krstio biskup Vid Balog uz pomoć kuma gradonačelnika Nenada Paniana i Kralja vina Željka Paniana. Po svim zakonskim procedurama ostvareni su optimalni uvjeti te je mošt postao vino. Svakako je tome pridonio i KUD „Preporod“ bez čije pjesme i plesa ovo ne bi bilo moguće provesti. Dobra kapljica odlično je pasala uz prigodnu gastronomsku ponudu – kobasice, čvarke i dr. mesne delicije. Večer je začinjena koncertom Vinskih brata.

Prekrasna uvertira sinoćnje večeri bio je koncert Tamburaškog orkestra Glazbene škole pod vodstvom Darija Cebića. Zbog višestrukih svjetskih prvaka, koji osvajajući brojne medalje na glazbenim i folklornim natjecanjima pronose diljem svijeta dobar glas o Dugom Selu, zažarili su se dlanovi brojnih posjetitelja. Ovom prigodom ravnatelju GŠ Cebiću gradonačelnik Panian uručio je darove za njihovo uspješno dosadašnje i daljnje učenje i razvijanje talenata. Tamburaši su svirali uz  goste Matiju Petrekovića, Marija Bokuna, Petra Pokupčića i Vokalni ansambl ,,Duga“. Što se tiče vina, najveća je gužva bila u Ženskom vinskom kutu gdje su dame znalački ispijale primjerene količine, sve amortizirajući kolačima i sirevima. Tradicionalno, Dan grada građanima je čestitan raskošnim vatrometom. Gužva je bila i na štandovima lokalnih OPG-ova, dugoselskih i brckovljanskih vinara i onih koji u svojoj ponudi imaju rukotvorine, sve u sklopu Martinskog sajma čijim je otvorenjem u petak službeno započelo „Martinje u Dugom Selu“. Sajam je bio posjećen i danas, a jutarnji dio programa uljepšala su djeca. Raznovrstan glazbeno-scenski program uz nastup dječjih folklornih skupina KUD-a „Preporod“, lupoglavskih folkloraša, Posavke, talentiranih vrtićanaca, školaraca. Tijekom dana održana je dječja predstava „Lara u svijetu životinja“. Podnevni dio programa zaokružili su VA Duga, mažoretkinje i Limena glazba. Održana je Međunarodna smotra folklora KUD-a Preporod. Uz brojne sudionike ponovno je oduševila sve ljubitelje folklora, a zbog plesa, pjesme i raskošnih nošnji, oni koji to do sada nisu bili, sigurno su to postali. Subotnju večer zaključuju Mejaši.

Opširnije uskoro, a do tada svim Martinima i Martinama sretan imendan.

Sutra je organizirano okupljanje sudionika na Martin bregu pored crkve jer u 10 sati kreće Povorka svetog Martina kroz Dugo Selo. U 13 sati je zajednički Martinski ručak za sve sudionike povorke i građane čime će biti završena manifestacija obilježavanja Dana Grada i 20. rođendan Grada te blagdan njegova zaštitnika sv.Martina.

 

mart21.JPG mart22.JPG martinje1.JPG martinje11.JPG martinje12.JPG martinje13.JPG martinje15.JPG martinje16.JPG martinje17.JPG martinje18.JPG martinje19.JPG martinje2.JPG martinje20.JPG martinje21.JPG martinje22.JPG martinje23.JPG martinje24.JPG martinje3.JPG martinje4.JPG martinje5.JPG martinje6.JPG martinje7.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Galerija fotografija https://www.facebook.com/pg/dugoselskakronika/photos/?tab=album&album_id=1728510280516273