Već na prvoj sjednici novog saziva, kojom je predsjedala Maja Matijaš , članovi Savjeta mladih usuglasili su prilično ambiciozan i raznolik program aktivnosti. Sudeći prema prijedlozima pristiglim na pozivni natječaj, već stečenim iskustvima i mogućnostima, prijedlog programa temelji se na zanimanju i potrebama mladih u gradu.

Ponovo se predlažu dobro prihvaćene filmske večeri, objava etno-slikovnice s tradicionalnim dugoselskim pjesmama, plesovima, narodnim ruhom i glazbalima te „Graffiti jam“ program koji bi oslikavanjem „probudio“ dugoselske sive zidove. Dio programskih aktivnosti usmjeren je u sport, tako žele nastaviti uspješnu „Malu školu trčanja“ i „Dugoselski turnir u uličnoj košarci“. Dio sportskih aktivnosti nalazi se i u drugim programima, kao što je tečaj samoobrane kojim se promiču borilačke vještine ali i one koje pridonose osobnoj sigurnosti.

„Street style show“ već tradicionalno promiče sigurnost u prometu, posebice kod mladih vozača i to na zabavan ali i učinkovit način. U program je uključeno i podučavanje u pružanju prve pomoći.

Potrebe za znanjem i informacijama ugrađene su u edukativne programe – tribine, savjetovanja i stalnu interakciju s tijelima i organizacijama u gradu. Savjet mladih predlaže češće sastanke s vodstvom Grada, intenzivnije informiranje mladih o značaju, ulozi i aktivnostima Savjeta.

Također planiraju tribine o aktualnim temama kao što su zapošljavanje, podučavanje o pisanju životopisa i prijava za zaposlenje. U planu je podučiti mlade vještinama govorništva, a pokrenuta je i inicijativa za objedinjenje Savjeta i udruga mladih radi suradnje, informiranja, obrazovanja i razradu ideja u vidu budućeg - centra za mlade. U raspravi o prijedlogu programa Savjeta mladih sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić i pročelnik UO za poslove Gradskog vijeća i Gradonačelnika Mladen Šestan.

U predloženim aktivnostima, koje su označene okvirnim terminima i mjestima događanja, navedeni su i suradnici – nositelji pojedinih aktivnosti. To su KUD „Preporod“, Multimedijalni klub „Pozitiv“, Zavod za zapošljavanje, te sportski klubovi – Košarkaški klub, Atletski klub Martin, Taekwondo klub.

Sredstva za većinu aktivnosti predviđena su iz gradskoga proračuna a dijelom i od sudionika pojedinih aktivnosti u vidu kotizacija. Sukladno prijedlozima, koje je u nekim dijelovima potrebno detaljnije razraditi , iz gradskog proračuna očekuje se oko 40.000 kuna. Odluku o tome donijet će gradski vijećnici nakon rasprave o programu i financijskom planu kojeg predlaže Savjet mladih.

NK

 

savjetmladih1 savjetmladih2