Već tradicionalno, prvu subotu u studenom, Kinološko Društvo Dugo Selo organizira posljednju kinološku manifestaciju u sezoni.

 

Prema kalendaru Hrvatskog kinološkog zaveza, 4. 11. rezerviran je za ispit prirođenih osobina za ptičare, retrivere i podizače divljači (šunjkavce) te Ispit rada u polju s odstrelom i donošenjem iz duboke vode za ptičare s kandidaturom CACT HR. Ovu manifestaciju obilježava i prijateljska suradnja  između Kinološkog društva i lovačkih društava s područja Lovnog ureda Dugo Selo. Tako je ovogodišnji domaćin bilo Lovačko društvo Kuna, Velika Ostrna kojem i ovim putem zahvaljujemo na gostoprimstvu. Kao i dosadašnjih godina, ispitima su pristupili psi  s raznih strana iz Dugog Sela, Zagreba, Turopolja, Ogulina, Čakovca i Koprivnice.

Ukupno 25 pasa  pristupilo je ispitima, što je u današnje vrijeme zavidan broj. Ispitu prirođenih osobina pristupilo je 16 pasa; 13 ptičara i to njemački kratkodlaki ptičari, njemački oštrodlaki ptičar i mali misterlander; 1 labrador retriver te 2 njemačka prepeličara iz reda podizača divljači.  Najveći broj pasa došao je iz područja Oborova, Ježeva i Dugog Sela. Svi psi su položili ovaj ispit  koji je uvjet  da pas kao punopravni partner pomogne svom vlasniku u lovu.

Nešto zahtjevnijem ispitu, ispitu rada u polju i donošenju iz duboke vode za kontinentalne ptičare pristupilo je 9 pasa i to 8 njemačkih kratkodlakih ptičara te jedan epanjel breton. Ovaj ispit je položio samo jedan pas, njemački kratkodlaki ptičar, Happy Gleblins, vlasnika i vodiča Mile Jurišića iz Sesveta. Prema riječima sudaca, psi su pokazali kvalitetu i upornost no neki nisu imali sreće. U ovoj sinergiji psa i čovjeka ponekad zakaže pas a ponekad  i čovjek u  našem slučaju vodič, nedovoljno koncentriran i motiviran. No psi se nikad ne ljute na svoje vlasnike.

Ispite su kao i uvijek  sudili renomirani kinološki suci, gospoda Petar Klarić i Željko Žilnik. Velik broj učesnika, susretljivi domaćini i lijepo vrijeme učinili su da još jedno kinološko druženje bude uspješno i nezaboravno za  sve.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Lana Kocet

 

kin1.jpg kin2.jpg kin3.jpg