S ciljem očuvanja sjećanja na Vukovar i Domovinski rat Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo je projekt Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" - mjesto na kojemu se na moderan, suvremen i dostojanstven način uči nove generacije o vrijednostima Domovinskog rata, mjesto koje će na prepoznatljiv način spojiti prošlost, sadašnjost i budućnost. Centar je sa svojim radom započeo 2. siječnja 2014. godine, kao uspješan pilot projekt, koji se sukladno tome nastavlja i ove školske godine.  Vukovar  godišnje posjeti gotovo 50 000 učenika osmih razreda, iz cijele Hrvatske, odnosno 300 učenika dnevno. U sklopu tog projekta i osmaši OŠ „Ivan Benković“ su posjetili grad Vukovar gdje su boravili od 30. studenog do 1.prosinca.

 

Terenska nastava prvog dana je obuhvaćala posjet Gradskom muzeju grada Vukovara i Muzeju vučedolske kulture, predavanja Domovinski rat i Bitka za Vukovar, a drugog dana predavanje i razgled stalnog postava Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, obilazak memorijalnih lokacija na širem području grada Vukovara (Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – put spasa, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata te Masovnu grobnicu Ovčara), a na samom kraju terenske nastave i predavanje Škola mira te Kviz znanja u kojem su sudjelovali i osmaši iz osnovnih škola s područja Samobora, Posavskih Brega i Graberja Ivaničkog.  Predstavnici škole,  Marija Grlić i Franco Enio Todorović  ravnopravno su podijelili drugo mjesto s predstavnicima iz OŠ „Bogumil Toni“ iz Samobora s osvojenih 15 bodova.

Učenici su bili smješteni u hostelu Dubrovnik, a obroke su dobivali u restoranu Istra. I hostel i restoran se nalaze u sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Učenici osmih razreda, njihove razrednice Mirela Marić Šimunović i Mirna Štimac te pratiteljice Ljerka Ivanović i Sofija Štefanac Klobučar su imali nekoliko sati i za šetnju gradom te i za opuštanje nakon prvog dana terenske nastave u prostorijama disco cluba Quo Vadis.

 

Osmaši_OŠ_Ivan_Benković_posjetili_Vukovaru_1.jpg Osmaši_OŠ_Ivan_Benković_posjetili_Vukovaru_10.jpg Osmaši_OŠ_Ivan_Benković_posjetili_Vukovaru_2.jpg Osmaši_OŠ_Ivan_Benković_posjetili_Vukovaru_3.jpg Osmaši_OŠ_Ivan_Benković_posjetili_Vukovaru_4.jpg Osmaši_OŠ_Ivan_Benković_posjetili_Vukovaru_5.jpg Osmaši_OŠ_Ivan_Benković_posjetili_Vukovaru_6.jpg Osmaši_OŠ_Ivan_Benković_posjetili_Vukovaru_7.jpg Osmaši_OŠ_Ivan_Benković_posjetili_Vukovaru_8.jpg Osmaši_OŠ_Ivan_Benković_posjetili_Vukovaru_9.jpg