Sukladno temi ovogodišnje Noći muzeja u Hrvatskoj, Pučko otvoreno učilište Dugo Selo i suradnici prikazali su sadržaje na tri mjesta. Izložena je skulptura sportaša, osvojena odličja u sportskim natjecanjima, fotografije i prikazi sportskih aktivnosti kroz povijest.

U Kolodvorskoj ulici kod broja 3 postavljena je skulptura kiparice Tanje Vujasinović nazvana „Sučeljavanje“. To je predimenzionirani prikaz tzv. sumo borca,  koji se te noći, nakon dvadesetak godina sučelio s  dugoselskim posjetiteljima. O samoj skulpturi i kiparskom opusu  naše umjetnice sa zagrebačkom adresom,   profesorice na Odjelu kiparstva  Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, govorio je povjesničar umjetnosti Vanja Babić. U ovom segmentu postave muzejske noći ostvaren je spoj umjetnosti i sporta. Sudeći prema najavama dugoselskog gradonačelnik Nenada Panian, sumo borac  bi  se, u remake  pojavi od postojanijeg materijala,  mogao  skrasiti  na prostoru kod Srednje škole i Sportskog centra Dugo Selo.

U znaku sportskih dosega - olimpijskih odličja bila je postava unutar Male galerije na istoj adresi. Sudionici para - olimpijskih igara i natjecanja, koji su zbog posebnih potreba  u skrbi Centra Stančić i drugih institucija, osvojili su značaj broj zlatnih, srebrnih i drugih odličja. O njihovim aktivnostima govorila je ravnateljica Centra Sanjica Grbavac i njihov trener Franjo Horvat. Istaknut je dugoselski sportaš Krešo Žalig, koji je u ovom rangu natjecanja, osvojio najviše odličja u Hrvatskoj, primjerice u skijanju ali i drugim sportskim disciplinama. Svoja je odličja pokazala i Jasmina Šabić. Izložene su i fotografije ostalih natjecatelja, primjerice Vesne Vajdić koja je u Koreji na utrkama po snijegu s krpljama osvojila zlato i broncu.

U prostoru Gradske knjižnice ravnatelj Predrag Topić prikazao je zapise i fotodokumentaciju o samim počecima sportskih aktivnosti na dugoselskom području  do početka II. svjetskog rata. Od prvih sportskih konjičkih utrka, biciklistički i automobilističkih utrka, tenisa na imanju grofa Draškovića,  do osnutka nogometnog kluba i drugih sportskih aktivnosti, Topić je opisivao događanja  povezujući ih s našim mjestom i ljudima.

A u prostoru Pučkog otvorenog učilišta postavljena je još jedna izložba o sportu i sportašu . Zvonim Šok bavio se kuglanjem i nogometom te drugim sportovima  dugi niz godina. Sačuvao je fotografije a posebice brojna odličja, priznanja, nagrade i  zahvale od sedamdesetih godina do danas. Osim medalja i pehara osvojenih u natjecanjima kao kuglaš, brojna su njegova priznanja za opći doprinos sportu i radu s mladima. Tako je postava sama po sebi zorna priča značajnog dijela dugoselskoga sporta ali i samog sportaša Šoka. Zvonko Barilić, dobar  poznavatelj sportskih  događanja kroz povijest, prikazao je razvoj sportski aktivnosti nakon II. svjetskog rata do današnjih dana. U tome  je prikazao  sportski put Zvonka Šoka,  naglasivši njegova postignuća kao dobar primjer mladima i sportašima uopće.

Posjetitelji su obilazili postave u Kolodvorskoj i Učilištu te poslušali izlaganje u Knjižnici. Zanimljiva tema, ostvarenja naših sugrađana i povijest koja uvijek iznenađuje,  budili su nadu u veću posjećenost  tijekom ugodne  večeri.  No, te   muzejske noći susreli smo uglavnom vjerne posjetitelje i znatiželjnike.

NK

kolodvorska5 kolodvorska 4 kolodvorska7 kolodvorska10 kolodvorska9 kolodvorska 9 kolodvorska11 NM1 NM2 NM3 NM1 NM2 NM3 NM4