Vinogradsko vinska udruga „Terra sancti Martini“ Dugo Selo održala je godišnju izvještajnu skupštinu u prostorijama Kleti obitelji Bunčić. Skupštinu je otvorio predsjednik udruge Boris Mahač.

 

Na samom početku naglasio je glavne ciljeve udruge a to su promicanje, razvitak i unapređenje uzgoja vinove loze kao i proizvodnja i afirmacija kvalitetnih vina te unapređenje opće vinske kulture. Naglasio je i važnost povezivanja vinarske djelatnosti s lokalnom i regionalnom ugostiteljskom i turističkom ponudom te povećanje ukupne gospodarske aktivnosti područja na kojoj djeluju.

Predsjednik udruge Boris Mahač osvrnuo se na rad udruge u prošloj godini te je istaknuo „Vincekovo na Martin bregu“ gdje se već treću godinu za redom održava kušanje mladih vina članova udruge, sudjelovanje u raznim emisijama kako na radiju tako i na televiziji gdje su imali priliku promovirati Grad Dugo Selo, održano je i stručno predavanje o zaštiti vinove loze od bolesti i štetnika, održali su i edukativnu degustaciju mladih vina, proveli su i akciju rezidbe vinove loze kao i sadnju 40 komada cijepova graševine, izložba vina Martin breg 2017 na kojem je dodijeljeno čak 19 zlatnih odličja no 23. izložba vina bila je posvećena i obilježavanju 10. obljetnice postavljanja „Stope Svetog Martina“, održali su i berbu grožđa u gradskom vinogradu te su sudjelovali na manifestaciji „Stara jela z Dugog Sela“ proslavili su i Martinje u Dugom Selu kao i još mnoge druge aktivnosti. Predsjednik udruge Boris Mahač rekao je kako se nada da će i ove godine ponoviti uspjehe prošlogodišnjeg plana, štoviše očekuje da se i sudjelovanje u raznim manifestacijama i poveća. Na kraju se zahvalio svima koji su doprinijeli uspješnom radu udruge.

Ova skupština je imala i edukativnu svrhu. Petar Živković održao je prezentaciju o održavanju vinove loze. Naglasio je kako je svaka sorta grožđa za sebe te tako i bolesti koje donosi. Istaknuo je i utjecaj vremenskih promjena koje utječu na zdravlje i plod loze. Najveća pošast brojnih vinograda je, kako kaže, plemenjača koja može uništiti 50% grožđa u jednom danu. No nije samo plemenjača jedina pošast, crna pjegavost, pepelnica, siva plijesan, medićek cvrčak, fitoplazma te ona najopasnija zlatna žutica. Problem zlatne žutice kako ističe Živković dolazi i od zapuštenih vinograda kao i zemljišta. Osvrnuo se i na redovito špricanje vinove loze koju je detaljno objasnio u svojoj prezentaciji. Za kraj je rekao kako se udruga mora pokrenuti te naći načina kako da sanira zapuštena zemljišta kao i vinograde kako bi spriječili širenje bolesti.

Na kraju skupštine obratio se i predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir koji je pohvalio rad udruge na području turizma, zahvalio se udruzi što su se uključili u sve manifestacije na području Grada Dugog Sela a i šire što je na neki način doprinijelo razvoju vinogradarstva i edukaciji članova te je pohvalio kvalitetu vina. Osvrnuo se i na marljiv rad članova udruge oko uređenja i održavanja gradskog vinograda a za sam kraj je čestitao udruzi na uspješno odrađenoj prethodnoj godini te im je poželio da i ova tekuća bude još više uspješnija.

Gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian također se obratio članovima udruge te je izrazio zabrinutost za vinograde na području Martin brega kao i njihovo nestajanje zbog bolesti koja se rapidno širi. Spomenuo je i suradnju sa Ministarstvom poljoprivrede oko pronalaženja rješenja zbrinjavanja zapuštenih vinograda i zemljišta. Rekao je kako će Grad financijski pomoći udruzi oko rješavanja problema a za sam kraj je rekao kako će dugoselska vina ponijeti u Francusku na sajam kako bi pokazao da i Dugo Selo može imati vino svjetske kvalitete.

Kristina Pavlić

VINARI.jpg VINARI2.jpg VINARI3.jpg VINARI5.jpg