U pogon cinčaonice, Uprava Dalekovod proizvodnje zabranila je pristup četrnaestorici radnika. Oni posljednja dva dana dolaze na posao, no do svojih radnih mjesta ne mogu. Kako tvrdi Ivica Bajlović, predsjednik Sindikata Dalekovod proizvodnje i predsjednik Radničkog vijeća, riječ je o revanšizmu prema radnicima sudionicima nedavnog štrajka kojim je postignut Kolektivni ugovor.

Radi se o radnicima koji su do početka štrajka imali ugovore na određeno vrijeme, s 1.travnjem dobili su ugovore na neodređeno. Te ugovore Uprava sada želi raskinuti nudeći im ponovno ugovore na određeno što ovi zaposlenici, smatrajući to nepovoljnim, ne žele potpisati.

„Problemi su nastali jer Uprava želi povući ugovore na neodređeno koje je dala radnicima. Ugovori su za nas valjani, a oni ih žele povući jer su radnici bili u štrajku. Neki su otišli na bolovanje i nisu prošli na ovakav način dok su neki pod strahom potpisali ponuđeno. Podnijeli smo prijavu inspektorima zbog sprječavanja ulaza radnicima“, kazao je Bajlović navodeći i kako je radnicima jučer ulaz onemogućila interventna policija, a poništeni su im i pin kodovi. Kako se čulo od radnika, postoji bojazan od izvanrednog otkaza u slučaju nedolaska na posao pa se oni uredno ujutro potpisuju kako bi se zabilježio njihov dolazak. Bajlović je dodao kako su već poslali prijave inspektoratu, smatra kako je šteta nemjerljiva, ovo su radnici u stalnom radnom odnosu, žele raditi i prehraniti svoje obitelji. Za zaštitu radničkih prava poduzet će se svi koraci, uključujući tužbe pa i daljnje štrajkove, napomenuo je predsjednik Sindikata Dalekovod proizvodnje.

Radnike je dolaskom podržao Živi zid. Predsjednik Ivan Vilibor Sinčić o stanju u ovoj tvrtki već je govorio i u Saboru. Kao direktno odgovornog danas je opet prozvao povjerenika Agrokora izjavivši kako je „tvrtka Konsolidator u sastavu koncerna Agrokor, a ima 60 posto vlasničkih udjela u Dalekovodu d.d. koji je vlasnik Dalekovod proizvodnje“. Sinčić je kazao je i kako će od financijske inspekcije zatražiti da posjeti i provjeri što se u tvrtki događa te od Povjerenstva za sukob interesa da ispita mogući sukob interesa ministra Damira Krstičevića i direktora Dalekovod proizvodnje Gordana Kolaka jer su svojevremeno obojica bili prokuristi KING ICT-a. amš

 

dalekovod0.jpg dalekovod1.jpg dalekovod2.jpg