Međunarodna biciklistička utrka „Tour of Croatia“ trajat će od 17. do 22. travnja. Najbolji svjetski biciklisti voze kroz cijeli teritorij Republike Hrvatske,  kroz šest etapa, na trasi dugoj 1075 kilometara, otkrivajući pritom svijetu brojne prirodne ljepote. U zadnjoj, šestoj etapi jedan od gradova domaćina je i Dugo Selo - razglednica iz našeg grada 22. travnja obići će čak 6 kontinenata. 

„Tour of Croatia“ jedan je od najznačajnijih sportskih događaja što potvrđuje i unaprjeđenje u 2. HC kategoriju od strane Svjetske biciklističke organizacije (UCI) te interes brojnih biciklističkih timova i medija. 

Utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija s 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosport, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s A.S.O.-om, emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo. Tako će najljepša razglednica iz Hrvatske ponovo obići svijet. Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na zadnjih 12 Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka.

 Ove godine još zahtjevnija utrka ugostila je 20 timova, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI), a to su Bahrain Merida Pro Cycling Team, Astana Pro Team i Trek Segafredo.

Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavlja proslavljeni biciklist Vladimir Miholjević, ujedno i direktor utrke. Utrka "Tour of Croatia" od svog se prvog izdanja odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a važni sponzori su Središnji državni ured za sport te Hrvatska turistička zajednica.

ETAPE UTRKE:

  1. travnja, 1. etapa: Osijek - Koprivnica - 227 km
  1. travnja, 2. etapa: Karlovac - Zadar - 234.5 km
  1. travnja, 3. etapa: Trogir - Biokovo (Sveti Jure) - 134 km
  1. travnja, 4. etapa: Starigrad/Paklenica - Crikvenica - 171 km
  1. travnja, 5. etapa: Rabac - Učka (Poklon) - 156.5 km
  1. travnja, 6. etapa: Samobor – Sv. Nedelja – Dugo Selo – Sv. Ivan Zelina – Zagreb (Trg sv. Marka) - 151.5 km

Odavno su završne etape prestale biti revijalne. Dovoljno je sjetiti se prošlogodišnje etape koja je imala istu startnu i ciljnu lokaciju, ali između je bila gotovo potpuno drugačija. Nakon samo 4 km prolazni je cilj u Svetoj Nedelji, prošle godine je na njemu preokrenut ukupni poredak, hoćemo li ove godine imati takvu dramatičnost, možemo se samo nadati. Nakon Svete Nedelje, etapa prolazi Novim Zagrebom i odlazi do Velike Gorice gdje je drugi prolazni cilj etape, nastavlja do Dugog Sela i posljednje prilike da se biciklisti izbore za bonifikacijske sekunde prije konačnog cilja na Trgu svetog Marka. Nakon Dugog Sela biciklisti odlaze do Svetog Ivana Zeline i na posljednjem brdskom cilju pokušati će dohvatiti posljednje bodove za zelenu majicu koju ove godine sponzoriraju Parkovi prirode i te NP Plitvička jezera, sinergija boje majice i poretka kojeg obilježava neraskidiva je pa se organizatori ponose ovim partnerstvom. Nakon prolaska kroz Sv. Ivan Zelina pruža se prilika biciklistima predahnuti do posljednjih 15 km u kojima će odmjeriti snage na završna dva kruga koja će imati cilj na Trgu sv Marka. Nakon prvog izdanja TOC-a organizatori su dobili pohvale iz njemačke redakcije Eurosporta da je završni krug u Gradu Zagrebu najatraktivniji krug koji su vidjeli i da svakako trebaju ustrajati na ovakvom završetku. Dinamičnost i zahtjevnost krugova po centru Grada Zagreba ne dozvoljava predahnuti ni najslabijima ni najjačima, a pobjeđuje redovito najspremniji eksplozivni biciklist na utrci. Mesnička ulica posljednji je test TOC-a za kojeg se ekipe pripremaju proučavajući prethodna izdanja preko YouTube snimaka. Pobjeda na Trgu sv. Marka ima svoju težinu i značaj, pobjednici su izvodili nezaboravan slavljenički ples i hvalili su ih moderatori predstavljanja Tour de Francea, treba li nam veći kompliment od toga.

 

https://www.tourofcroatia.com/

6.etapa sprint ds2