U Tjednu Crvenog križa od 8 do 15. svibnja u Dugom Selu očekuje nas niz aktivnosti kojima će se obilježiti 140. obljetnica te promovirati programske aktivnosti ove Organizacije. U tom će se razdoblju bijela zastava Crvenog križa vijoriti uz zastave EU, Republike Hrvatske, Zagrebačke županije te zastave Grada Dugog Sela ispred sjedišta Gradske uprave i javnih službi. Tako je 8. svibnja započela akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi na tom prostoru, koju su provodile ravnateljica Gordana Kocaj, Darinka Remenar Budim te dr Vjekoslav Cvijanović koji se uključuje volonterski u aktivnosti. Tijekom prvog dana 34 građana odazvalo se pozivu za kontrolu tlaka i šećera, a nastavak slijedi 9. svibnja.

Ove su kontrole značajne budući desetak posto populacije ima poteškoća s krvnim tlakom a još je više onih s povišenim šećerom u krvi, no više od polovice oboljelih to niti ne zna, jer su simptomi povišenog tlaka i razine šećera prilično nejasni. Stoga su mjerenja značajna a mogu se provesti i drugim danima u prostorima Crvenog križa Dugo Selo.


Osim zdravstvenih akcija Crveni križ organizira i one humanitarno-socijalnog karaktera. Primjerice „humanitarni buvljak“, kako su nazvali podjelu odjeće i drugih potrepština, također se održava ovih dana u prostorima Gradskog društva. Građani mogu donijeti što im ne treba, a potrebiti mogu uzeti što njima treba. U prostoru trgovačkog centra „Kaufland“ također će se provoditi humanitarna akcija prikupljanja hrane, higijenskih i kućnih potrepština tijekom ovog tjedna od 8 do 15 sati. Tamo građani tražene proizvode mogu ostavljati u posebnoj „košari“ Crvenog križa. To je početak pripreme za otvaranje socijalne samoposluge u prostoru Gradskog društva, koju planiraju otvoriti za desetak dana kad prikupe tražene proizvode.


Uz navedene aktivnosti u prostoru Crvenog križa održavat će se predavanja i pokazne vježbe te pripreme za državno natjecanje mladeži Hrvatskog crvenog križa. Naime, ekipa Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo iz OŠ Stjepana Radića - Božjakovina pobijedila je na je međužupanijskom natjecanju, tako će od 10. do 13. svibnja sudjelovati na državnom natjecanju u Vinkovcima. NK

F1.jpg F2.jpg F3.jpg