Ugovor o obnovi javne rasvjete potpisan je danas između Grada Dugog Sela i tvrtke Omega Software d.o.o., koja je odabrana kao najpovoljniji ponuditelj putem javne nabave. Potpise na ugovor vrijedan 7,2 milijuna kuna stavili su gradonačelnik Nenad Panian te direktor ove ICT tvrtke Goran Mihalić.

„Projekt obnove rasvjete u Dugom Selu napokon je dočekao svjetlo dana, potpisujemo ugovor s našim partnerima iz Omega Software i gradu dajemo nešto novo, uštedu energije, put u Europu i „svjetliju budućnost“. U idućih mjesec dana postavit će se sve lampe, LED rasvjetom zamijenit ćemo one koje ne zadovoljavaju standarde. Ušteda i kvalitetnija rasvjeta poboljšat će životne uvjete građanima“, kazao je gradonačelnik Panian.

Što konkretno obuhvaća ovaj projekt pojasnio je direktor prodaje tvrtke Nikola Barun: „“Obuhvaćena je zamjena svih rasvjetnih tijela u Dugom Selu, 2 402 komada, s novom LED rasvjetom hrvatske proizvodnje sukladno energetskom pregledu koji je napravio Grad. Zamjena će donijeti uštede 67 posto. Uz više svjetlosti i energetsku učinkovitost, projekt uključuje i pripreme za strategiju razvoja Pametnog grada Dugog Sela. U 1. fazi bit će implementiran besplatan Internet za građane u centru grada. Popratni benefiti su 10-godišnje održavanje svih rasvjetnih tijela i jamstvo na njih. Implementacija rasvjete kreće već sutra, a rok za završetak je 30 dana, ovisno o vremenskim uvjetima.“ Kako je rečeno, na nova rasvjetna tijela mogu se nadograđivati razni senzori poput onih za pametni parking, za mjerenje kvalitete zraka, tlaka, temperature kao i softverski sustav za prijave građana vezane za komunalnu problematiku.

Potpisivanju je, uz zamjenike gradonačelnika Jasminku Kokot Bambić i Nikolu Tominca te pročelnika UO za stambeno gospodarstvo Marija Vinka, nazočio i pročelnik za financije Dean Dragičević.“Ovo je najam sustava rasvjete, odabrali smo ovaj način da ne opterećujemo gradski proračun. Provedena je javna nabava, izabrana je ova tvrtka, odnosno grupa ponuditelja, a za manualni dio izvođač radova je izabrao domaćeg koncesionara Elektroinstalater V.M.I. Valja napomenuti kako je rok za intervenciju u slučaju kvara 24 sata. U samom projektu koji je radila REGEA besplatno za grad, za što je dobila sredstva iz EU, ušteda električne energije na našem području je planirana za 67 posto, bez održavanja. Mi smo sada dobili najam na 88 mjeseci, otplatom najma mi postajemo vlasnici rasvjete. Garantni rokovi teku 10 godina. Iz iznosa kada se plati najam, onaj preostali iznos trebao bi biti dovoljan i po projektu za trošak el.energije. Mi nemamo troškove održavanja, to je u sklopu ovog ugovora. Ekonomski, kada postanemo vlasnici, trebali bi pasti na trećinu troškova potrošnje, tj. s godišnjih 1,5 milijuna na pola milijuna kuna“, rekao je Dragičević.

ugovor_javna_rasvjeta1.jpg ugovor_javna_rasvjeta2.jpg