Grad Dugo Selo potpisnik je Europske povelje o pristupanju Europskom tjednu mobilnosti 2018. te po prvi puta sudjeluje u obilježavanju ove europske inicijative.

 

Danas je tako održana Mala biciklijada „Više se šeći i biciklom kreći“ u Perivoju I. B. Mažuranić u kojoj su sudjelovala djeca Dječjeg vrtića Dugo Selo. Oko 40-tak djece predškolskih skupina Pužići, Srčeka, Ptičice i Ježići prijepodne je uz pomoć i podršku članova Biciklističkog kluba Dugo Selo uspješno odvozilo Biciklijadu, čime su se najmlađi naši sugrađani aktivno uključili u aktivnosti i edukaciju s ciljem smanjenja zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa, kao i odabira zdravije alternative – korištenja bicikla. 

U nastavku programa u subotu 22. rujna, u 11,00 sati održat će se Dugoselska biciklijada, sa startom i ciljem u Kolodvorskoj ulici, kod sata. Istoga dana u 14,00 sati, također u centru grada održat će se 1. Dječja biciklistička utrka za osnovnoškolce i vrtićance. Dan bez automobila bit će također u subotu, 22. Rujna, kada će od 6,00 do 23,00 sati za sav promet biti zatvorena Kolodvorska ulica.

Europski tjedan mobilnosti inače se održava svake godine od 16. do 22. rujna, a ovogodišnji nosi slogan „Kombiniraj i kreni!“ (Mix and Move) i motivira na razmišljanje o načinu prijevoza te koji je najprikladniji. Glavni cilj Tjedna mobilnosti u 2018. je potaknuti ljude da iskušaju različita rješenja mobilnosti koja su im ponuđena u njihovim gradovima, kako bi se razbilo uvriježeno mišljenje da su osobni automobili jedina prikladna mogućnost prijevoza. 

EU TJEDAN MOBILNOSTI biciklijada 1 biciklijada 2 biciklijada 3