Dugoselski vinogradari i vinari okupili su se danas u gradskom vinogradu na Martin bregu kako bi obilježili blagdan sv.Vinceka, početak rada u vinogradima. 

Tradicionalni obred rezidbe vinove loze predvodio je Kristijan Vinojčić uz glazbenu podršku KUD-a „Preporod“ te svesrdnu pomoć Željka Šantića i Marija Mlinareka. Prigodnim riječima o svecu Vinku i stihovima o blagotvornoj kapljici zazvana je dobra vinorodna godina. Kako nalaže procedura, trsje je prigodno ukrašeno kobasicama i obilato zaliveno vinom, a tri šibe odrezao je predsjednik  dugoselske Vinogradarsko-vinarske udruge Boris Mahač. Povjerene su gradonačelniku Nenadu Panianu. U skladu s vjerovanjem, iz njihova pupanja predviđa se kakav će biti urod grožđa.

Sudeći po dobroj atmosferi i čestim nazdravljanjima, dobra bi trebala biti i ovogodišnja godina. Obilježavanje Vincekova nisu propustili ni brojni građani koje je ugrijalo fino martinsko vino, a mogli su sami ispeći kobasice na vatri ili probati kuhane. Rado su se pridružili pjesmi  „Preporodaša“ te zbora Gradske udruge umirovljenika Dugo Selo.  Bila je to 23. organizirana  svetkovna  rezidba vinove loze  na Martin bregu. Uvertira obilježavanja bila je jučer u Maloj galeriji gdje se kušalo mlado vino dugoselskih vinara. Druženje je popratio glazbeni program „Koledarica“ KUD-a „Preporod“. 

Manifestacija je organizirana uz potporu Grada Dugog Sela i Turističke zajednice grada Dugog Sela, u suorganizaciji Vinogradarsko – vinarske udruge „Terra sancti Martini“ Dugo Selo, DVD-a Dugo Selo i Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. AMŠ

Foto NK/AMŠ

f1.JPG f11.JPG f2.JPG f4.JPG f5.JPG f9.JPG vincekovo0.JPG vincekovo14.JPG vincekovo15.JPG vincekovo19.JPG vincekovo2.JPG vincekovo22.JPG vincekovo23.JPG vincekovo25.JPG vincekovo26.JPG vincekovo3.JPG vincekovo5.JPG vincekovo6.JPG vincekovo8.JPG vincekovo82.JPG vincekovo9.JPG