Jučer je, zajedno s predstavnicima izvršne vlasti, Građanska inicijativa „Drugo Selo“ ugostila ekonomske stručnjake okupljene oko političke stranke „Promijenimo Hrvatsku“.

Prof.dr.sc Ivan Lovrinović (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) upoznao je okupljene o modernom zadrugarstvu kao jedinom organizacijskom obliku koji malim, ali udruženim proizvođačima nudi mogućnost obrane od multinacionalnih kompanija i velikih trgovačkih lanaca koji ih ucjenjuju, iskorištavaju i potiskuju s tržišta. Mr. sc. Zdravko Lešić definirao je probleme koji onemogućavaju da poljoprivreda postane zamašnjak gospodarskog razvoja Hrvatske te je ponudio rješenja kreditnih unija i zadrugarstva kao platforme na kojima se možemo razvijati. Gordan Masnjak, dipl.org.rada i ing.el.teh, nam je predstavio uspješan primjer udruživanja proizvođača i prerađivača konoplje u Hrvatskoj „Kronoplja“, projekte energetskih i financijskih zadruga.

Tako su naši gosti još jednom, statističkim pokazateljima potvrdili kako živimo u zemlji apsurda gdje pored najvažnijih resursa, obilja plodne zemlje, vode i radne snage, uvozimo više od 50 posto hrane. Gosti su na predavanju informativnog karaktera ponudili savjetodavnu ulogu svima koji žele zaplivati vodama zadrugarstva, a Gradonačelnika smo pozvali na strateško pristupanje ovoj tematici kako bi se stvorili uvjeti za jačanje poljoprivrede i drugih grana gospodarstva.

U razgovoru s vlasnicima OPGova, obrtnicima i gospodarstvenicima i predstavnicima branitelja zaključeno je da postoje veliki potencijali dugoselskog kraja i da je potrebna šira edukacija o mogućnostima koje nam se pružaju u blizini „najvećeg trbuha“ zemlje – Zagreba. Osnovni zadatak je podrška obrazovnim institucijama u širenju vrtićkih i školskih zadruga te jačanje uloge u svakodnevici Dugog Sela. Potrebna nam je svijest o zajedničkom dobru. Zaključeno je da u projekte razvoja obavezno treba uključiti i susjede – općine Rugvicu i Brckovljane.  Sada nam slijedi razrada akcijskog plana kojeg zajedno moramo ugraditi u Strategije razvoja za razdoblje od 2020.-2027. Otvorili smo teme poput etične banke u sklopu „Zadruge za etično financiranje“ i stvaranje lokalnih poslovnih mreža na konceptu „BNI“ sustava koje zaslužuju posebne edukacije i radionice.

Još jednom pozivamo sve zainteresirane da se jave kako bi se uključili u praktične radionice. Samo zajedničkom suradnjom možemo iskoristili potencijale koje imamo kao grad i država, hrvatsko društvo. 

GI "Drugo Selo"

                                                                                                                                                                                                                                                                                            

f1.JPG f2.JPG f3.JPG f4.JPG f5.JPG f6.JPG f7.JPG