Srednja škola Dugo Selo domaćin je ovogodišnjeg županijskog natjecanja učenika/ca u zanimanju frizer koje se tijekom današnjeg dana održava u prostorima njihove škole, a među natjecateljima sudjeluje i predstavnica dugoselske Srednje škole, Marina Tunić, učenica 3. razreda, pod mentorstvom Mirjane Šturm, stručne učiteljice Srednje škole Dugo Selo.

Kako nam je pojasnila mentorica Šturm dugoselska Srednja škola domaćin je ovakvog natjecanja već šestu godinu za redom, no ove godine održava se prema modelu „Worldskills“ koje nastoji promovirati i podići atraktivnost strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.  Worldskills natjecanje je najveće događanje povezano sa strukovnim obrazovanjem u svijetu u kojem se odabiru najbolji sudionici iz svake pojedine vještine u zemljama i regijama članica WorldSkillsa. Oni demonstriraju tehničke vještine individualno ili grupno kako bi izvršili specifične zadatke koje su naučili i/ili obavljali na radnom mjestu.

Natjecanje u Srednjoj školi Dugo Selo koncipirano je u dvije kategorije, odnosno modula, pojašnjava Šturm, a natjecateljice su trebale izraditi žensku raspuštenu frizuru dnevnog karaktera, te uličnu modu na muškom modelu, uz kolorističku doradu i izradu frizure prema shemi. Prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od tri člana iz redova strukovnih učitelja i dva člana poduzetnika, obrtnika, među njima i Dugoselci donijet će odluku o pobjednici današnjeg natjecanja koja će se plasirati na državno natjecanje planirano krajem ožujka u Zagrebu.

Inače učenici frizeri dugoselske Srednje škole posljednjih 6 godina drže sam vrh Hrvatske, osvajajući redovno prvih pet mjesta, a pošle godine imali smo državnu prvakinju - Patriciju Mihaljević koja je u ženskoj kategoriji osvojila 1. mjesto, pod mentorstvom Marine Radešić. Isto tako prošle godine Tereza Perolić pod mentorstvom Marine Marjanović u praktičnoj izvedbi bila je 3. u Hrvatskoj, sveukupno osvojivši 5. mjesto, a Petra Blagec u muškoj kategoriji prošle godine bila je 3., dok je u praktičnom dijelu proglašena državnom prvakinjom, a njena mentorica bila je Mirjana Šturm.

- Iako je interes djece za upis u programe strukovnih zanimanja niži, frizerski smjer u Dugom Selu vrlo je zanimljiv učenicima, što bilježe podaci svake godine kada imamo veliki broj prijava. Tako da među upisanim učenicima nisu samo djeca iz Dugog Sela i uže okolice, već imamo učenike iz Križevaca, Bjelovara, Svetog Ivana Zeline, Ivanić Grada, Zagreba, Sesveta, Vrbovca što je dobar pokazatelj o kvaliteti naše škole, kazala je Šturm.

I.G.O.

friz1.JPG friz2.JPG friz3.JPG friz4.JPG friz5.JPG friz6.JPG friz7.JPG friz8.JPG