Nakon što je protekle godine Hrvatski Crveni križ obilježio 140. godišnjicu postojanja, ove godine Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo obilježit će svoju 130. godinu uspješnog, kontinuiranog i humanitarnog rada i djelovanja, čineći ga tako jednim od najstarijih, ako ne i najstarije, udruženje na našem području.

Povodom ovog visokog jubileja planirano je svečano obilježavanje koje će se održati krajem godine, najavljeno je na sinoćnjoj sjednici skupštine Crvenog križa Dugo Selo. Tim povodom oformljena je Komisija za obilježavanje obljetnice GDCK-a Dugo Selo, kao i Komisija za priznanja koja će biti tom prilikom biti dodijeljena. Predsjednik Skupštine GDCK-a Dugo Selo Josip Svibovec pozvao je sve članove Skupštine da se uključe u organizaciju sa svojim prijedlozima i sugestijama kako bi se do kraja godine sve moglo uspješno organizirati.

Na sinoćnjoj sjednici Skupštine bilo je riječi i o izvješću o radu i financijskom izvješću za proteklu godinu, koja je prezentirala ravnateljica dugoselskog Crvenog križa Gordana Kocaj, dip.def.-soc.ped.. U 2018. godini ukupni prihodi iznosili su 732.075 kuna, od čega redovni prihodi od grada i općina, sukladno zakonskim obvezama, čine 47,5 posto ukupnih prihoda dugoselskog Crvenog križa, a dodatne dotacije uz dotaciju DCK Zagrebačke županije 13,5 posto. Ukupni prihodi jedinica lokalne samouprave iznose 396.750 kuna (Dugo Selo 211.350 kuna, Brckovljani 115.00 kuna te Rugvica 70.400 kuna). Svojim redovnim aktivnostima (davalaštvo krvi, tečajevi prve pomoći, sabirne akcije, članarina, donacije, prihodi od uplate ljetovanja u Kampu Selce) u 2018. godini ostvarili su prihod od 285.325 kuna, što u ukupnim prihodima iznosi čisti udio od 39 posto, navodi se u financijskom izvješću.  

Njihova djelatnost pokriva brojne djelatnosti – među njima i Služba traženja i djelovanje u katastrofama koja je sastavni dio jedinstvene Službe traženja HCK koja ujedno obavlja funkciju Nacionalnog ureda za obavješćivanje o žrtvama rata i prirodnih katastrofa. Na području javnih ovlasti izdvaja se organizacija akcija dobrovoljnog darivanja krvi kojih je u 2018. godini bilo 13 (u Dugom Selu te u Rugvici) te je prikupljeno 847 doza krvi uz 36 novih darivatelja krvi. Uz Dan darivatelja krvi održana je svečanost na kojoj su dodijeljena priznanja za jubilarne darivatelje krvi, a s našeg područja priznanja je primilo 35 darivatelja. U djelatnosti prve pomoći održana su predavanja i tečajevi (za auto školu te osposobljavanje za djelatnike poduzeća i privatnika), te predavanja u sve 4 osnovne škole i u srednjoj. Prošle godine ekipa prve pomoći iz OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine je na međužupanijskom natjecanju osvojila 1. mjesto, dok je na državnom natjecanju osvojila visoko 4. mjesto. Crveni križ redovito svake godine organizira distribuciju humanitarne pomoći koja obuhvaća ugrožene obitelji sa sve tri jedinice lokalne samouprave, uz socijalnu samoposlugu koja je otvorena u svibnju prošle godine. Od srpnja prošle godine počeo se na području cijele RH provoditi FEAD II projekt pomoći u hrani i higijeni socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima te je ukupno podijeljeno 435 paketa hrane. Uz ostale projekte, akcije i donacije organizirale su se akcije prikupljanja financijske pomoći Solidarnost na djelu, te brojne akcije u suradnji s ostalim institucijama i udrugama. Od socijalnih aktivnosti izdvajamo Posudionicu medicinskih i ortopedskih pomagala koja je vrlo aktivna, a ove godine trebat će, istaknula je ravnateljica osigurati sredstava za dodatne medicinske krevete, hodalice, princeze, itd. jer potrebe su velike. Ravnateljica je na kraju istaknula podatak kako je s 17. siječnjem GDCK Dugo Selo potpisao ugovor vrijedan je preko 2 milijuna kuna, a kojim će se realizirati projekt pod nazivom „ZAŽELI“ – Nova 50+ financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Projektom se zapošljava 11 novih djelatnika (žena iz teže zapošljive skupine, iznad 50 godina starosti) na rok od 27, tj. 24. mjeseca, a kroz ovaj projekt vodit će se skrb o 60 starijih osoba, pružati dodatna verificirana edukacija za zaposlene žene te unaprijediti rad dugoselskog Crvenog križa. „Nadamo se kako ćemo kvalitetno odraditi ovaj važan projekt i na taj način opravdati uložena sredstava, a na zadovoljstvo krajnjih korisnika“, poručila je ravnateljica Kocaj.

Sinoćnjoj skupštini uz članove nazočila je i zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić, te predstavnica Općine Brckovljani Lana Srpak Stančić.

Iva Grgić Ozimec

ck1.JPG ck2.JPG ck3.JPG ck4.JPG