U župnom dvorištu Župe svetoga Martina biskupa, preko puta župne crkve, još koncem protekle godine, započela je izgradnja građevine Pastoralnog centra svetog Martina, koja će, kad bude završena, imati značaj za rimokatoličku vjersku zajednicu, ali i za cijeli Grad Dugo Selo.

Izgradnju podupire i Grad Dugo Selo koji je Župu, kao investitora, oslobodio dijela troškova komunalnog doprinosa, a gradilište su ovih dana obišli i gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian te njegov zamjenik Nikola Tominac. Tom prigodom, zamolili smo župnika vlč. Slavka Kresonju da nam kaže nekoliko riječi o ovom projektu.

DK: Kako je uopće došlo do ideje da se krene u izgradnju ovako opsežnog projekta izgradnje pastoralon centra?

Vlč. Kresonja: Budući da živimo u gradu koji je doživio nagli populacijski rast posljednjih desetljeća te na području Župe svetog Martina biskupa imamo dvije velike osnovne škole i jednu srednju školu, već duže vrijeme osjeća se potreba za novim, većim i primjerenim prostorima za vjeronauk brojnih grupa prvopričesnika i krizmanika, kao i drugih dobnih skupina.

Uz to, naša župa je po broju vjernika i stanovnika u ovome kraju najveća te se prirodno razvija kao duhovni centar Dugoselskog dekanata. Stoga postoji potreba organiziranja novih duhovnih sadržaja za sve vjernike koji se nalaze pred sve većim duhovnim izazovima modernog vremena.

Radi sveta toga pristupili smo gradnji novoga Pastoralnoga centra, koji će biti smješten u župnom dvorištu, preko puta župne crkve, s kojom tvori jednu zaokruženu sadržajnu cjelinu.

DK: Na koji način je koncipiran budući Pastoralni centar?

Vlč. Kresonja: Novi Pastoralni centar zamišljen je kao polusakralni objekat u kojem će se odvijati različiti katehetski programi za sve dobne skupine, duhovni seminari i molitveni susreti, duhovne obnove te drugi kulturni programi koji nisu nužno vjerskog karaktera. U njemu će biti moguća i liturgijska slavlja, a također će biti mjesto susreta i druženja vjernika nakon svetih misa.

DK: Riječ je o opsežnoj investiciji, kako ste uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju?

Vlč. Kresonja: Bogu hvala, uspjeli smo tijekom protekle godine pripremiti i osigurati sve što je bilo potrebno za početak gradnje i njezin nastavak do ROH-bau nivoa. Radovi su započeli 5. prosinca 2018. godine, a planirani završetak ROH-bau faze je za 134 radna dana. U pripremnoj fazi uloženo je 443.000 kuna za dokumentaciju, različite dozvole i pripremu gradilišta. Ugovorena cijena za ovu fazu gradnje je 4.858.555,00 kuna bez PDV-a, a radove izvodi tvrtka MDK Građevinar iz Velikog Trgovišća, kao glavni izvođač, te STAS d.o.o. iz Dugog Sela kao naš podizvođač. A što se samog financiranja tiče, jasno je da župa sama ne bi mogla realizirati ovaj projekt bez pomoći naše Nadbiskupije, koja nam pomaže u ovoj fazi projekta. Iako se oslanjamo na darove vjernika i dobrih ljudi, bez biskupijske pomoći to bi bilo neizvedivo.

DK: Koji će sve sadržaji biti zastupljeni u Centru?

Vlč: Kresonja: Pastorali centar će imati veliku multifunkcionalnu dvoranu s tristo sjedećih mjesta i prostranom pozornicom, dvije dvorane za kateheze po 50 m2 i jednu manju od 38 m2, veliki prozračni hol od 95m2 koji će služiti za druženja i susrete te sanitarije i ostale uslužne prostore, kao i potrebna spremišta. Ukupna bruto površina centra bit će 830 m2.

DK: Nakon ROH-bau faze, kako planirate dalje s uređenjem centra?

Vlč. Kresonja: Budući da nam Nadbiskupija pomaže samo u ovoj fazi, dakle, da podignemo i zatvorimo objekt, u nastavku oko uređenja i stavljanja u funkciju ovisimo o svojim sredstvima, tj. prihodima koje uspijemo prikupiti od darova vjernika i dobrih ljudi. Stoga i ovim putem potičemo sve vjernike i ljude dobre volje da se uključe u realizaciju ovog projekta. Želja nam je da ovo bude plod zajedništva cijele župne zajednice. Uz vrijedan dar molitve dobrome Bogu, od kojega dolazi svako dobro i kojemu posvećujemo ovo djelo, svatko se može uključiti i svojim novčanim darom uplatom na račun župe, ili u župnom uredu. Pozivamo i zahvalni smo svima onima koji bi na bilo koji drugi način mogli pomoći ovo djelo te ih molimo da nam se obrate!    N.H.M.

pastoralni centar pastoralni centar 1 Tectum PCentar 1 78p