U organizaciji ovog Centra 14. ožujka održan je radni sastanak na kojem su razmijenjena iskustva o provedbi Protokola o postupanju u slučaj zlostavljanja i zanemarivanja djece. Osim razmjene iskustava radni sastanci održavaju i zbog suradnje predstavnika relevantnih sektora te međusobnog upoznavanja novih suradnika.

Tema je aktualna uvijek, a posebice u ovom trenutku uslijed učestalih nemilih događanja - zlostavljanja i zanemarivanja djece. Na sastanku kojeg je vodila ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nada Petković, prof. psiholog., sudjelovali su predstavnici: policijske postaje Dugo Selo, svih osnovnih škola, vrtića, Srednje škole, pedijatrijske službe i savjetovališta.

Kako bi međusektorski pristup u zaštiti djece dobro funkcionirao sukladno „Protokolu o postupanju u slučaju zlostavljanja i zanemarivanja djece“, neophodne su jasno definirane zadaće i propisane procedure postupanju o zajedničkom cilju u procesu zaštite. Nužno je da sudionici dobro poznaju ulogu svog sustava, osnovne uloge drugih sustava, kao i svoje profesionalne obveze u odnosu na te uloge – pravila, ograničenja, načine djelovanja te načine razmjene informacija i konzultacija unutar i između sustava, praćene odgovarajućim pisanim dokumentima i povratnim informacijama.

„Pravovremena suradnja policije, centra za socijalnu skrb, pravosuđa, zdravstva i odgojno obrazovnih ustanova na lokalnoj razini, nužni su preduvjeti osiguranja pravovremene zaštite, skrbi i emocionalne potpore djetetu – žrtvi zlostavljanja i zanemarivanja, naglasila je, između ostaloga, ravnateljica Petković. NK

F1 F2 F3a F4