Dugoselska obitelj Kociper ostvarila je izvanredan uspjeh – fotografije svih četvero članova osvojile su visoka mjesta na foto-natječaju ovogodišnjeg FotOOka - Dana fotografije u Svetoj Nedelji. Hvalevrijedan kulturni događaj već šestu godinu organizira tamošnji Fotoklub KLIK u čijem radu sudjeluju i Kociperi. Glava obitelji Mario, poznati profesionalni fotograf, osvojio je prvo mjesto u kategoriji „Brzi i žestoki“. Supruga Sanja, koja fotografira u slobodno vrijeme, „okinula“ je najbolju fotografiju u kategoriji „Razglednica s Orešja“. Dobro oko ima i njihov pomladak. Fotografija na temu „Voda“ desetogodišnjeg Leona bila je druga, petnaestogodišnjak Matej je osvojio prvo mjesto u kategoriji „Makro“ i drugo u „Brzi i žestoki“, sve u dijelu natječaja za djecu FotOOkecu.

kino24Prvi film koji je prikazao dugoselski Kinematograf „Preporod“ u Sokolani bio je „Sin puka“.  Podatak nam je otkrio jedan naš sugrađanin (podaci poznati uredništvu), ponukan tekstom o „Preporodovom“ kinu objavljenom u 607. broju Dugoselske kronike gdje smo zamolili da ukoliko se netko nečega sjeća iz tih vremena da nam javi. Ne, ne radi se o romantičnoj komediji već o kinematografskom ostvarenju, rekli bismo, tipičnom za ondašnje poratno vrijeme. Film „Sin puka“ je sovjetski ratni, snimljen 1946. godine po romanu jednog od najuspješnijih ruskih proznih pisaca Valentina Katajeva, saznajemo s web stranice rbth.com. 

crvenaDanas se obilježava blagdan sv. Valentina, nebeskog zaštitnika zaljubljenih. Neki kažu kako je slavljenje Valentinova novijeg datuma, no ono se obilježavalo u našim krajevima i puno prije kupovanja crvenih ruža i drugih što sitnijih što krupnijih poklona kao zaloga ljubavi. Dan zaljubljenih slavi se i u životinjskom svijetu i to ptičjem, još konkretnije vrapčjem.