U organizaciji Multimedijalnog kluba Pozitiv, održava se drugi ART FLOOR – Graffiti jam u Dugom Selu. Projekt je dio programa Savjeta mladih Grada Dugog Sela, a u fokusu je popularna ulična umjetnost (street art) odnosno grafiti koji će danas nastati na zidovima Doma kulture. Prošlogodišnji murali sačuvani su na fotografijama, u nastajanju novih sudjeluju akademski slikari Ivan Oštarčević i Robert Samardžić, Luka Mrnjec, Dominik Jakovljević, Ivan Cvitkušić te umjetnik koji stvara pod pseudonimom Style-b Okvir.

„Odaziv umjetnika je i ove godine dobar, a voljeli bismo kad bi nam se pridružili i građani te došli pogledati proces nastajanja ovih umjetničkih djela. Cilj ovog projekta je pokazati kako grafiti nisu samo vandalizam“, rekla je Marija Babić, tajnica MMK Pozitiv i članica Savjeta mladih u bivšem sazivu. Grafiti su dio suvremene kulture, način izražavanja, ponekad i kritika/reakcija na neku situaciju u društvu. Oslikani zidovi dio su urbane umjetnosti, grafitima se hvali i kudi. Više je vrsta grafita, treba razlikovati šaranje-uništavanje zidova i promišljene crteže koji pokazuju vještu tehniku slikanja/crtanja/pisanja. Kao i kod svakog umjetničkog djela, složen je proces osmišljavanja i stvaranja. Luka Mrnjec, jedan od grafitera, počeo se time baviti 2007. godine. Svoje radova bazira na kaligrafiji, koristi sprej, a interes nalazi u grafuturizmu (graffuturism) - spoju street arta, grafita i moderne, futurističke umjetnosti. Danas većina ljudi koji se time bavi izlaže u galerijama odnosno prelaze sa zidova na platno, kaže Mrnjec koji inspiraciju za svoja djela nalazi u glazbi. Kako nastaju novi dugoselski grafiti možete doći provjeriti danas cijeli dan. Također, u prostorijama Pozitiva otvorena je i izložba radova u kombinaciji street arta i grafita, linoreza kao i raznih uporabnih predmeta oslikanih u „grafiti stilu“.

grafi0.JPG grafi1.JPG grafi10.JPG grafi11.JPG grafi12.JPG grafi13.JPG grafi14.JPG grafi15.JPG grafi16.JPG grafi2.JPG grafi3.JPG grafi4.JPG grafi5.JPG grafi6.JPG grafi7.JPG grafi8.JPG grafi9.JPG