Veliko priznanje dobio je ovih dana KUD „Preporod“ koji, podsjećamo, gostuje na međunarodnom festivalu Ballus na Sardiniji - predstavnici European Folklore association uključili su dugoselsko Društvo među najkvalitetnija Društva europske folklorne obitelji. Odlučili su to gledajući nastupe folklornog ansambla i tamburaškog sastava.

 

Autentičan zvuk hrvatskog tradicijskog instrumenta tamburice, specifičan zvuk troglasnog pjevanja, originalnost narodnog ruha, aduti su kojima „Preporodaši“ plijene pozornost i oduševljavaju publiku. Rezultat je to kontinuiranog rada, truda i zalaganja svih članova, a ove lovorike stižu u godini velike 110. obljetnice rada i postojanja Društva.

Kako je na Sardiniji, gdje promoviraju Dugo Selo i Hrvatsku na najljepši način, opisao je predsjednik KUD-a Mario Mlinarek. Osim na festivalu, svakodnevno nastupaju na različitim folklornim festivalima i smotrama u gradovima diljem Sardinije. „Tako smo na samom početku nastupili u gradu Villa San Pietro gdje smo sa hrvatskom himnom otvorili nastup folklornih skupina. Sljedeći dan nastupili smo u gradu Guasila dajući cjelovečernji koncert od sat vremena. Nakon toga uslijedio je nastup u gradu Tertenia i oduševili publiku plesovima i plesovima Posavine, Zagorja, Moravske, Sesvetskog prigorja, Bunjevca i Baranje. U utorak 1. kolovoza svečano je otvoren 17. Internacionalni folklorni festival Ballus u gradu Uta. Uz predstavnike Šri Lanke, Argentine, Meksika, Sardinije, Italije, Perua, Preporod je prvi predstavnik Hrvatske koji je gostovao na ovome festivalu. Svečanom otvorenju prethodio je prijem kod gradonačelnika grada Ute  gdje smo izmijenili suvenire i poklone“, kazao je Mlinarek. Posjetili su i tamošnji starački dom i dječji vrtić gdje su se predstavili tradicionalnim pjesmama i plesovima Hrvatske. Nakon nastupa uslijedilo je zajedničko druženje svih grupa na festivalu i izvedbe pjesama poput Despacito Sielito Lindo, Labamba, i itd.

Također, predstavili su i materijalnu baštinu na svom štandu hrvatskih suvenira i proizvoda poput kraluža, licitarskih srca, lutkica u narodnim nošnjama… Sklopljena su brojna prijateljstva, a u predahu između nastupa, „Preporodaši“ posjećuju pjeskovite plaže Sardinije, obilaze kulturne znamenitosti glavnoga grada Cagliarija i dr. kulturna središta. Doma, u svoje Dugo Selo, vraćaju se 8. kolovoza, a do tada svima šalju srdačne pozdrave s lijepe Sardinije.

 

Ana-Marija Šprihal

foto:KUD "Preporod"

 

pre1.jpg pre10.jpg pre11.jpg pre12.jpg pre13.jpg pre14.jpg pre15.jpg pre16.jpg pre17.jpg pre18.jpg pre19.jpg pre2.jpg pre20.jpg pre3.jpg pre4.jpg pre5.jpg pre7.jpg pre8.jpg pre9.jpg