KUD „Preporod“ briljirao je na državnim folklornim susretima održanim u Čakovcu  14. listopada. Folklorni ansambl izveo je pjesme i plesove Posavine i Baranje te je Preporodašima uručena 1. nagrada Hrvatskog sabora kulture,  organizatora 24. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske Međimurske županije i Grada Čakovca. 

 

„U godini velikog jubileja, 110. obljetnici Društva, ovaj postignuti rezultat folklornog ansambla i tamburaškog sastava je fantastičan. Sreća i oduševljenje 52 člana ansambla i tamburaša nije jenjavala sve od proglašenja prve nagrada, a pod dojmom smo i sada. Zajedništvo svih članova bilo je prisutno na sceni, bili smo jedno u pjesmi, plesu i glazbi. Dali smo sve od sebe, nije bilo zraka na bini, vukli smo posljednje molekule kisika kako bismo otpjevali i zadnji zadani ton. Publika se digla na noge, oduševljena našim koreografijama Posavine i Baranje, a i bogatstvo narodne nošnje  prikazali smo do zadnjega detalja. Stručni žiri nije imao niti jedne zamjerke. Preporod je i ovim nastupom pokazao da spada u sam vrh folklornog amaterizma Hrvatske, a broj članova govori o našem radu i kvaliteti“, više je o dojmovima i samom značaju nagrade rekao predsjednik KUD-a Mario Mlinarek. Mnogo je proba utkano samo u ovo postignuće. Neprekidan je to rad i učenje te ono najbitnije, puno ljubavi prema baštini i tradiciji. Preporod je jedino folklorno društvo Zagrebačke županije koje je ove godine sudjelovalo na četiri županijske smotre Zagrebačke županije s osvojene tri prve nagrade, a evo i prve državne, dodao je Mlinarek. Za Preporodaše nema stanke. Nastavlja se s aktivnostima povodom obljetnice. Uskoro sve ljubitelje folklora, a kao uvertira u proslavu Martinja u Dugom Selu, očekuje 24. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji će se održati 4. i 5. studenoga u Dvorani „Preporod“.

 

Druga nagrada u Čakovcu pripala je KUD-u "Metković, a treća FA "Koprivnica“, odlučilo je tročlano stručno povjerenstvo u sastavu dr.sc. Iva Niemčić, Josip Forjan, prof. i Petar Varga prof. na održanom prvom dijelu ovogodišnjeg susreta. U realizaciji Susreta neizostavni dio dala je i Zajednica HKUU Međimurske županije, suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP i KUD "Mačkovec" iz Mačkovca. Nastupilo oko 320 folkloraša unutar 7 hrvatskih ansambla i skupina te gostujuće skupine iz Slovenije i Austrije.

Pravo sudjelovanja na 24. susretu, ansambli i skupine, izborili su nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 16 te putem jednog samostalnog pregledavanja. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do rujna okupile 163 folklorne skupine; 5705 folklornih amatera diljem Hrvatske. Sudionici ovog dijela 24. susreta, kategorija koreografiranog folklora u Čakovcu, bili su: KUD "Belica" Belica, FA "Koprivnica" Koprivnica, Varaždinski folklorni ansambl, KUD "Preporod" Dugo Selo, KUD "Klek" Ogulin, KUD "Metković" Metković, HFD "Jadro" Solin te gosti iz susjedne Slovenije FD "Kres", Novo Mesto i  folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata KUD "Kolo Slavuj" iz Beča. Drugi krug 24. susreta održat će se u Sisku 21.10.2017. Uz Hrvatski sabor kulture, organizator je i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Sisačko moslavačke županije, a suorganizator Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" Sisak. Materijalnu potporu pružila je Sisačko-moslavačka županija i Grad Sisak. Sudionici, njih oko 600-tinjak, dolaze iz svih krajeva Lijepe naše. Od Semeljaca u Osječko-baranjskoj županiji do Mokošice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Više informacija o Susretu pronađite na stranici www.hrsk.hr

 

preporod10.jpg preporod11.jpg preporod4.jpg preporod5.jpg preporod7.jpg preporod8.jpg preporod9.jpg