Knjiga „Za'atar – Priče s Bliskog istoka“ Hrvoja Ivančića predstavljena je 2.ožujka u Gradskoj knjižnici Dugo Selo. Malobrojna, ali probrana publika sa zanimanjem je pratila razgovor između pisca i ravnatelja Knjižnice Predraga Topića. Ivančić, novinar, književnik i povjesničar rođen je u Zaboku. Autor je reportaža iz Ugande, Konga, Južnog Sudana, Indije, Pakistana i Sirije. „Za'atar“ je njegova treća knjiga, sadrži 19 kratkih priča inspiriranih dugogodišnjim putovanjima na Bliski istok.

Svjetski putnik donosi priče iz Sirije i ostalih zemalja u okruženju. One nisu optimistične, ali su obojene dozom crnog humora. Rat u toj prekrasnoj zemlji je svakodnevica, provlače se geopolitički odnosi, no ovo su prvenstveno priče o „malim“ ljudima. Simboličan je naziv zbirke priča – za' atar je mješavina začina specifična za Bliski istok, jedna od rijetkih stvari koja povezuje cijelu regiju. Više o Siriji može se naći na njegovom blogu, a očekuje se prikazivanje serijala na HTV-u. 

Govorilo se i o prva dva djela. Za putopis „Dunavski blues“ nagrađen je književnom nagradom Rikard Jorganović. Vođeni avanturističkim duhom, Ivančić i njegov prijatelj Tito, u gumenom čamcu prošli su zahtjevan vodeni put od Zagreba do Crnog mora. Ovdje opisuje susrete sa živopisnim ljudima, poput primjerice kapetana Baruta ili rumunjskih gusara. „Samsara - put na Istok“ vodi u Indiju, knjiga je ceste i knjiga o samospoznaji. Kako je Ivančić pojasnio, živi između asketizma i hedonizma, gdje ga put navede. Sprema se na novo putovanje, namjerava opet potražiti beduine koje je sreo. Opisi i prepričane crtice iz putopisa, bili su i nama čisto dovoljni da „kušamo“ za' atar i krenemo na put. Isto preporučamo i vama. amš

 

promocija1 promocija2 promocija3 promocija4