Gradska knjižnica Dugo Selo je kulturna ustanova koja kontinuirano djeluje u Dugom Selu od 1890. godine. U svojoj je dugoj povijesti prošla razne mijene i nazive, a kao samostalna ustanova pod ovim imenom djeluje od 2000. godine. U svojem bogatom fondu posjeduje preko 55 000 naslova na Odjelu za odrasle i gotovo 13 000 na Dječjem odjelu. Uz to treba spomenuti i Glazbeni odjel s oko 3500 nosača zvuka. Posebno treba izdvojiti bogatu referentnu zbirku priručnika i rječnika te arhiv kojem je smještena zavičajna zbirka.

 

Od 2006. godine Gradska knjižnica Dugo Selo pokrenula je zavičajnu biblioteku „Terra sancti Martini“ u kojoj je dosad objavljeno 65 naslova. Obrađuju se razne teme iz povijesti dugoselskog kraja, objavljuju tekstovi starih, ali i recentnih autora s našeg područja. Od izdanja koje nam slijede treba posebno izdvojiti „Dugoselski biografski leksikon“ u kojem će se obraditi životopisi gotovo 400 osoba koje su svojim životom i djelom na ovaj ili onaj način vezani za dugoselski kraj.

Gradska knjižnica Dugo Selu u posljednje vrijeme ulaže napore kako bi što više učestvovala u obogaćivanju kulturne ponude u našem gradu. U posljednjih pola godine priređeno je više različitih kulturnih priredbi. Slušali smo koncerte (vokalni ansambl „Duga“, ženska klapa „Felicitas“), predavanja naših putopisaca (Hrvoje Ivančić i Nikola Horvat), predstavljali smo knjige iz Zavičajne biblioteke „Terra sancti Martini“, ali i recentnu domaću književnost (Sandra Holetić, Josipa Pavičić Berardini itd.).

Novost je što su u dvorani Gradske knjižnice Dugo Selo postavljeni platno i projektor što će sigurno obogatiti način prezentacije pojedinih naslova, doprinijeti boljoj komunikaciji između predavača i publike. Tako je 16. ožujka uz predavanje Nikole Horvata o njegovim putovanjima divljinom SAD, prikazan i njegov dokumentarni film „Tesla – godina početka“.

Uskoro će u Gradskoj knjižnici sa svojim novim naslovima gostovati Ivica Prtenjača i Božica Brkan, a 20. travnja priredit će se sad već tradicionalna Noć knjige s bogatim programom.

Odnedavno pri Gradskoj knjižnici djeluje i Klub pisaca dugoselskih autora koji su skupili već lijepi broj nastupa u raznim prilikama. Dugoselska publika moći će se redovno upoznavati s novim književnim radovima naših pisaca u mjesečnim recitalima koji će se priređivati ne samo u Gradskoj knjižnici.

 O novostima vezanim uz Gradsku knjižnicu Dugo Selo možete se informirati na mrežnoj stranici www.gkds.hr ili na Facebook-u.