Ovogodišnji, treći po redu, Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva održat će se 16. i 17. svibnja u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ove godine u izvrsnim produkcijskim uvjetima izvest će se čak 5 mjuzikala, 15 skladbi „školske mjuze“ i 6 autorskih dječjih skladbi. U kategoriji "Školska mjuza" predstavit će se dugoselska OŠ "Ivan Benković". Talentiranih tridesetak učenika nastupaju u četvrtak 17. svibnja sa zanimljivom skladbom „Music Evolution“. Radi se o miksu od 32 skladbe u trajanju od pet minuta koji obuhvaća glazbu različitih povijesnih razdoblja – od srednjovjekovnih gregorijanskih korala, preko Bacha, Mozarta, Gershwina… do današnje, suvremene glazbe, pojasnila je autorica obrade Sandra Frančišković, profesorica glazbene kulture.

 

Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva je pokrenula Glazbena udruga Opus 2015. godine u suradnji s OŠ „Ivan Benković“, s ciljem poticanja kreativnosti kod učenika i učitelja glazbene kulture u osnovnim školama. Raznolikost izričaja, tematika i žanrova te predanost djece svojim skladbama i izvedbama već su tada u skromnim produkcijskim uvjetima ukazali na veliki potencijal festivala.

Ove godine festival će okupiti 26 različitih ansambala osnovnih škola iz cijele Hrvatske i hrvatskih škola iz inozemstva, gdje će gotovo 700 djece predstaviti svoje talente koje razvijaju u sklopu izvannastavnih glazbenih aktivnosti u svojim školama. Talenti se odnose na glazbeno stvaralaštvo u najširem smislu: od skladanja, pjevanja i sviranja do pripreme i izvedbe vjerojatno najkompleksnijeg glazbeno-scenskog djela – mjuzikla.

Tako se škole natječu u tri kategorije: Mjuzikl, Mladi autori i Školska mjuza, a ocjenjuje ih stručno prosudbeno povjerenstvo.

Partneri u organizaciji Festivala su HDS ZAMP, MSU i OŠ „Ivan Benković“.


U okviru festivala, za djecu su organizirane edukativne radionice o autorskom radu i pravu, osmišljene tako da ojačaju njihovo vrednovanje svog, ali i tuđeg kreativnog rada te druženja s poznatim glazbenim ličnostima Meri Jaman i Anita Valo (Meritas) i Alka Vuica od strane HDS ZAMP-a, kao i upoznavanje sa suvremenom umjetnošću kroz stručno vođeni obilazak muzeja od strane Muzeja suvremene umjetnosti.


Festival se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela i Školske knjige te uz pomoć: Pleter baloni, Tehnozavod Marušić, Vivatip, Mc Donald's, Cetina, Dinara, Vindija, Dukat, GMP Filipov, KTC.

Prijenos uživo svih izvedbi bit će dostupan preko:
https://dai.ly/x6jhl56

 


Više o Festivalu na http://www.glazbenaudrugaopus.hr/festival-djecjeg-glazbenog-stvaralastva/