Doajen hrvatskog glumišta Žarko Potočnjak , glumac prepoznatljivog glasa i značajnog umjetničkog opusa, počastio nas je gostujući 1. lipnja u Dugom Selu.
U organizaciji i prostoru Gradske knjižnice Dugo Selo Potočnjak je „u jednom dahu“ izveo monodramu prema tekstovima Miroslava Međimurca objavljenim u djelu „Nebo iznad Zagreba“.
To je „Nebo“ motrilo zagrebačka zbivanja od prije, za vrijema i nakon II. svjetskog rata, sve do današnjih dana. Kao „kroničar na bregu“ Potočnjak u ulozi Janka Žnidarića, ing. arhitekture, danas usamljenog starca zaboravljenog i od vlastitih iseljenih potomaka, pričao je svoj život - zagrebački život s nostalgijom za lijepim ali i s bolnim sjećanjima teških ratnih, poratnih i sadašnjih zbivanja.
Pričom kulminira ljubav prema židovki koju je neizmjerno volio spasivši joj život i dio imovine od nacističkih zala, te je ispratio u vječnost. On samac, svoju životnu priču govori u gostionici, uz piće koje mu poslužuje gostioničar znanac, a za stolom sa šutljivim, nezainteresiranim i neznanim gostom kojeg uspije privoliti na slušanje. Potočnjak – J. Žnidarić tu priču riječima i glumom izvodi stvarajući nam fotografski, gotovo filmski privid radnje duge jedan život i dva rata, a to je doživjela, nažalost malobrojna, publika. (nk)