Građanska inicijativa Drugo Selo jučer je u „rad pustila“ treću malu besplatnu knjižnicu u Perivoju grofa Draškovića, prve dvije smještene su u Kolodvorskoj i ispred starog DZ-a. U novu kućicu za knjige je, odmah nakon postavljanja, uselilo vrijedno štivo. Mali hram riječi posvećen je velikom hrvatskom pjesniku Antunu Gustavu Matošu te je tako obilježena 145. obljetnica njegova rođenja. Vidljivo je to na kućici koja nosi njegov lik i stihove iz poeme „Mora“. 

O samom Matošu i važnosti knjige govorio je poznati književnik s dugoselskom adresom Roman Simić. Naglasio je kako je Matoš uvijek aktualan, treba samo malo da njegove riječi netko „digne“ i one ožive. Knjige su energija, od njih se živi, s njima se živi.  "Lanac kućica“ svakako treba nastaviti nizati, čulo se. 

A da su AGM-ove riječi i danas jednako „moderne“ i snažne, potvrdili su u akustičnoj verziji članovi dugoselskog benda „Olovni ples“ Stipe Periša i Bojan Rađenović. Grupu još čine Tomislav Zorić i Vjeran Pavlović. Na regionalnoj glazbenoj sceni nazivaju ih poetsko-muzičkim fenomenom - na osebujan način žanrovski između bluesa i punka, osim svojih tekstova interpretiraju i klasike hrvatske književnosti. Ovom prigodom izveli su Matošev blues, stihove iz „More“ te još jednu vizionarsku, baladu „Iseljenik“.

Svi mogu pridonijeti knjižnom fondu, potrebno je samo spremiti neki naslov u jednu od tri kućice, poručili su Drugoselci. Dolazi ljeto pa oni koji se zateknu u blizini slobodno mogu posuditi neku od knjiga i uživati u riječima, na nekoj od klupa, u hladovini Perivoja. Samo, kad je pročitaju neka je vrate da to mogu činiti i drugi, sve u korist promocije čitanja jer, kao je što je sam Matoš kazao „Čovjek obrazovan školom, bez druge literature, nije obrazovan čovjek.“

 

kućica_za_knjige10.jpg kućica_za_knjige11.jpg kućica_za_knjige2.jpg kućica_za_knjige3.jpg kućica_za_knjige4.jpg kućica_za_knjige5.jpg kućica_za_knjige6.jpg kućica_za_knjige7.jpg kućica_za_knjige8.jpg kućica_za_knjige9.jpg