U ljetnom programu KUŠ Dugoselci su imali priliku čuti i vidjeti gostujuće govornike, pjevače i svirače iz Bednje, koji su u petak 6. lipnja izveli svoj program u Dvorani „Preporod“, budući je ljetnom programu tradicionalno zaprijetila kiša. U dobroj volji okupilo se podosta posjetitelja želeći čuti bednjanski govor, koji ima status nematerijalne kulturne baštine,  a koliko su razumjeli – to samo oni znaju.

 

Voditelj Mirko Fodor najavljivao je sudionike. Dragica Žimbrek, učiteljica u mirovini i izvorna govornica ovog posebnog kajkavskog narječja, čitala je tekstove, a potom nam pojasnila osnove na standardnom hrvatskom jeziku.

  • Izvorno bednjanski mogu govoriti samo oni koji su se rodili i odrasli u Bednji, koji su te riječi „primili s majčinim mlijekom“ – slikovito nam je pojasnila Dragica. Na odlasku nam je za domaću zadaću podijelila tekst pjesme „Šuostor“ , autorice Katice Rajić Popijač, koju je s kajkavskog prevela na bednjanski.

Danijel Češnjaj i Josip Podsečki iz KUD-a Josip Genc izveli se prave bednjanske spelancije, a „Bednja band“  dodatno je raspoložio posjetitelje. NK

bednja 1 bednja 2 bednja 3 bednja 4 bednja 5 bednja 6 bednja 7 bednja 8