Živi atelje Dajht Kralj pokrenuo je javnu kampanju INDIEGOGO u cilju zaštite i promocije zaštićenog kulturnog nasljeđa Republike Hrvatske, vrijedne zbirke kiparice Vere Dajht Kralj, o kojoj se inače skrbe.

Putem platforme za javno financiranje INDIEGOGO nastoje prikupiti više sredstava, od dosada odobrenih, skromnih suma, od institucija grada i ministarstva. Dosada su digitalizirali preko 2.000 kataloških jedinica Verine zbirke, stvorili javni repozitorij, pokrenuli niz inicijativa i projekata, a u planu je i niz novih - kao što je promocija prve monografije, ujedno i prva izložba iz fundusa zbirke, o Verinim javnim skulpturama i spomenicima, koje će biti službeno otvorena 3. listopada 2018. u Hrvatskom Muzeju Arhitekture - HAZU. Više informacija o samoj kampanji može se doznati na sljedećem linku: https://igg.me/at/ZiviAteljeDK-Zbirka-VeraDajhtKralj , dok o samom radu Živog atelje DK na njihovoj web stranici i Facebook

Umjetnička ostavština pokojne akademske kiparice Vere Dajht Kralj, koja vuče porijeklo iz Dugog Sela, od značajne je kulturne i povijesne vrijednosti, a Živi atelje DK nastoji njenu zbirku uključiti u budući dugoselski muzej u nastajanju. 

Vera Dajht-Kralj rođena je 1928 u Dugom Selu. Nakon drugog svjetskog rata, internacije u logoru i izbjeglištva, završava Akademiju Likovnih Umjetnosti u Zagrebu u klasi Frana Kršinića i Antuna Augustinčića. Sljedeći korak je postdiplomski studij na Académie des Beaux-Arts u Parizu kod Profesora Yenicessa. 1952/53. Po povratku, od 1954, u svom ateljeu u Ilici 110 u Zagrebu, stvara do zadnjeg dana, punih 60 godina. 

Prvi put izlaže 1952. u Parizu, u Musee Municipal d’Art Moderne. Nakon toga izlaže na više od 70 skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i svijetu ( Padova, Ferrara, Rimini, Napulj, Limoges, Mannheim, Faenza, Kairo, Atena, Cape Town ).

Među spomeničkim rješenjima i natječajima za skulpture u javnim prostorima, najpoznatija ostvarenja su spomenik u Oborovu i “Prozor” u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

Vera Dajht Kralj preminula je 2014. godine ali je udruga Živi Atelje Dajht Kralj preuzela brigu kako bi njezina vrijedna zbirka bila dostupna javnosti.

živi atelje DK živi atelje DK2 živi atelje DK3 živi atelje DK4