U sklopu projekta „Umjetnost bez granica“ u Subotici je proteklog vikenda svečano otvorena izložba „Prostori memorije“ čiji su autori akademski umjetnici, profesori likovne kulture u osnovnim školama Zagrebačke županije. Slike je izložio Robert Samardžić iz OŠ „Stjepan Radić“, crteže Izabela Hren iz OŠ Milke Trnine te grafike Martina Gracin iz OŠ „Ivan Benković“.

Izložba je uvrštena u program obilježavanja Dana grada Subotice, a bit će biti otvorena do kraja listopada. Otvorio ju je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Skupštini Republike Srbije naglasivši koliko Hrvatima u Vojvodini znače ovakvi projekti i povezivanje sa stanovništvom njihove matične domovine, Hrvatske. Otvorenju su nazočili generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Srbije Velimir Pleša, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić. U ime Zagrebačke županije otvorenju izložbe prisustvovala je Jadranka Dujić Frlan, v.d. pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu istaknuvši kako je „umjetnost sastavni dio ljudskoga života, a istodobno i osobna iskaznica jednog naroda“.

Izložba „Prostori memorije“ vezana je za kulturno-povijesne i obiteljske memorije, umjetnici joj pristupaju unutar širokog dijapazona motivsko-problemskih mogućnosti. „Zapravo, svo troje umjetnika idealno razvija temu unutar vlastitog prepoznatljivog stilsko-likovnog izričaja, stupnjevanjem tme: Izabela Hren dotiče opću, kolektivnu, kozmopolitsku memoriju čovječanstva, koja prelazi granice prostora i vremena, Martina Gracin bavi se povijesno-kulturnom memorijom europskih gradova, urbanih toposa i muzeja te njihovim značajem, dok Robert Samardžić tematizira memoriju kroz intimni, obiteljski aspekt predaka“, stoji u predgovoru likovne kritičarke Ive Körbler.

Projekt „Umjetnost bez granica“ zajednički su realizirali Zagrebačka županija, OŠ „Stjepan Radić“ iz Božjakovine, Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice i Galerija „dr. Vinko Perčić“ u Subotici, a osim izložbe održano je i niz kreativnih i edukativnih radionica za učenike subotičkih osnovnih škola u prostorima Bunjevačkog kola u Subotici te u osnovnim školama u Đurđinu i Tavankutu.

 

Više od 400 djece na 12 likovnih radionica stvaralo „Umjetnost bez granica“

Kako nam je ispričao ravnatelj OŠ „Stjepan Radić“ Jure Mišković, izložba „Prostori memorije“ rezultat je dugogodišnje suradnje sa školama u Subotici gdje su se već odradile neke radionice, a s obzirom na tamošnje prekrasne galerije zaključili su da se može napraviti ovakva izložba s obzirom na broj akademskih slikara koji rade u školama Zagrebačke županije. Tako je nastao projekt „Umjetnost bez granica“, podržala ga je Županija te osigurala jedan dio financijskih sredstava. Drugi dio dalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Pozvani su zainteresirani umjetnici, pristigli su radovi i u godini dana došlo je do realizacije. Predloženo je osam autora, odabrana su ova tri na osnovi radova, ali i prostora u koji su se trebali uklopiti. Osim izložbe, koja je pobudila veliki interes javnosti, držane su i brojne likovne radionice pod voditeljstvom učitelja likovne kulture škola Zagrebačke županije. I one su bile posjećene, zabilježile su velik odaziv učenika i škola, drugih umjetnika i posjetitelja. Projekt „Umjetnost bez granica“ ima multikulturalni karakter - zajednički su stvarali učenici iz srpskih, mađarskih i hrvatskih razreda iz osnovnih škola.

„Iz Hrvatske je u projekt bilo uključeno 15 osoba. Profesori su veliki kreativci i dobri edukatori, organizirano je 12 radionica u kojima je sudjelovalo oko 400 učenika. Zadovoljni smo i mi i škole, nastali su prekrasni radovi. Svi ostaju kao poklon školama te Hrvatskom nacionalnom vijeću kao i gradu Subotici. Ovo je bilo jedno izvanredno druženje, odlična suradnja između škola, isto tako i između ljudi neovisno o nacionalnosti“, ne krije Mišković zadovoljstvo zbog uspjeha projekta. Profesore i učitelje,pratili su ravnatelji OŠ „Ivan Benković“ Branko Goleš te OŠ Josipa Zorića Mara Mamuza. Domaćini su poznati po svojoj gostoljubivosti, u lijepom sjećanju ostao je i smještaj na salašu u Tavankutu. Jedan od susreta bio je s predstavnicima tamošnjeg Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva predvođenim predsjednikom Ladislavom Suknovićem. Sudionici projekta vratili su se prepuni dojmova, dogovoreni su i drugi vidovi suradnje.

                                                                                                                                                                                                                                                                   

 Ana-Marija Šprihal

https://www.zagrebacka-zupanija.hr/media/filer_public/07/61/07613e9d-88c7-45a0-9593-1bfa6f759126/prostori_memorije_katalog.pdf

 

Projekt_Umjetnost_bez_granica_1.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_10.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_11.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_12.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_13.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_14.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_15.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_16.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_17.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_18.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_19.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_2.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_3.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_4.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_5.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_6.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_7.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_8.jpg Projekt_Umjetnost_bez_granica_9.jpg