Da uradci stihoklepaca naših estradnih pjevačica i pjevača mogu biti više nego satirično štivo pokazalo se sinoć na novom izdanju CROEZIJE, večeri estradne poezije u organizaciji Kluba pisaca Gradske knjižnice Dugo Selo, a u okružju Starih krovova, baze dugoselskih pjesnika i pisaca.

I ne samo dugoselski, već i pjesnici iz Zagreba i okolice, okupili su se sinoć kako bi se, prije svega, dobro nasmijali i zabavili. Pjesme autora „koji drmaju“ suvremenom hrvatskom estradnom scenom, lišene glazbene podloge i pjevačkih talenata, otkrile su u interpretacijama članova Kluba pisaca i njihovih gostiju – jednu, nećemo reći dublju, ali sasvim novu dimenziju. Banalnost, kič i besmisao takvih pjesama još više je došla do izražaja, no zahvaljujući (namjerno) serioznim nastupima – pjesme su dovedene na novi nivo apsurda. Uz smijeh i suze moglo se čuti doista svašta – od nekih trenutnih hitova, do nekih dance verzija iz '90.-ih – svi podjednake (ne)kvalitete i (be)značaja.  

S odabirom pjesama za tu večer pozabavio se ravnatelj dugoselske Gradske knjižnice Predrag Topić koji je tom prilikom pripomenuo da je Croezija navršila 10 godina od prvog izvođenja. Naime, prema ideji voditeljice Dramske družine Ivane Gudelj i njegovoj osobnoj, Croezija je već i ranije uspješno organizirana, a s obzirom na nepresušno vrelo koje nudi scena, vjerujemo da će istih večeri biti još. Sinoć je sve okupljene u Starim krovovima živom glazbom uveseljavao Mirko Galović, zapjevavši nizove starogradskih pjesama.    

Na kraju, u duhu novog pogleda na satiru u Hrvatskoj, nadamo se da tužbe, a tako i presude, neće uslijediti.

Iva Grgić Ozimec

croezija1.JPG croezija10.JPG croezija11.JPG croezija12.JPG croezija13.JPG croezija14.JPG croezija2.JPG croezija3.JPG croezija4.JPG croezija5.JPG croezija6.JPG croezija7.JPG croezija8.JPG croezija9.JPG